2023 Asgari Ücret İçin Yarın Büyük Gün! Asgari Ücret Belirleniyor

2023 Asgari Ücret İçin Yarın Büyük Gün! Asgari Ücret Belirleniyor
2022 yılının son günlerini yaşarken 2023'e dair şüphesiz en çok 2023'te uygulanacak yeni asgari ücretin ne kadar olacağı merak ediliyor. 7 milyona yakın çalışanı doğrudan 81 milyon vatandaşı da dolaylı yoldan ilgilendiren...

2022 yılının son günlerini yaşarken 2023'e dair şüphesiz en çok 2023'te uygulanacak yeni asgari ücretin ne kadar olacağı merak ediliyor. 7 milyona yakın çalışanı doğrudan 81 milyon vatandaşı da dolaylı yoldan ilgilendiren asgari ücret 2023 zammının belirlenmesine sayılı günler kaldı. Milyonlarca vatandaşın gözü 2023 asgari ücretten gelecek habere odaklandı.

2023 asgari ücret zammı için ilk toplantı yarın gerçekleştirilecek. Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılacak toplantıda hem işveren hem de işçi tarafları taleplerini sunacak. Son günlerde gündem olan 3 rakam da masada olacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun gerçekleştireceği ikinci toplantısı ise 14 Aralık 2022 tarihinde yapılacak.

Büyük bir merakla beklenen zam maratonu yarın yapılacak ilk toplantıyla başlıyor. Toplantıda, işçi ve işveren tarafı talep ve tekliflerini sunacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nunda işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci bulunacak. Her seneki gibi işçileri Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, işveren kesimini ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu temsil edecek.

2023 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Toplantıda çıkacak 2023 asgari ücret rakamı merakla beklenirken geçtiğimiz günlerde, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay tarafından yapılan açıklamada 7 bin 785 TL'nin kırmızı çizgileri olduğunu ifade edildi. Öte yandan dün TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerine göre hesap yapan uzman isimler ise asgari ücretin 8 bin TL civarında olabileceğini söyledi. Enflasyon farkı baz alındığında yüzde 32'lik bir fark olacağını ifade eden bir vergi uzmanı, "Yüzde 30'luk bir artış olursa 7.150 TL, yüzde 40'lık bir artış olursa 7.700 TL, yüzde 45'lik bir zamma göre 7.975 TL civarına gelir. Burada Türk-İş Başkanı'ndan bir açıklaması var, kırmızı çizgimiz diye. Ama bu kasım ayına ilişkin bir açlık sınırı idi. Aralık sonu itibarıyla açlık sınırı bu düzeye çıkacaktır. Bu nedenle 8 bin lira civarını biz psikolojik sınır görüyoruz. En yüksek tahmin 8 bin TL asgari ücret için." şeklinde konuştu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından gerçekleştirilecek ikinci toplantısı ise 14 Aralık'ta yapılacak. Diğer toplantıları tarihi henüz belirlenmemişken, belirlenen zam miktarı aralığın sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanacak.