2023 Asgari Ücret Rakamını Açıkladı! Şubat Ayı İçin de Flaş Değerlendirme

2023 Asgari Ücret Rakamını Açıkladı! Şubat Ayı İçin de Flaş Değerlendirme
2023 yılına sayılı günler kala milyonlarca vatandaş, asgari ücrete 2023'te yapılacak zammı büyük bir merakla bekliyor.2022 yılı sona ererken 2023 yılında uygulanacak yeni asgari ücretin ne kadar olacağı milyonlarca vatandaş...

2023 yılına sayılı günler kala milyonlarca vatandaş, asgari ücrete 2023'te yapılacak zammı büyük bir merakla bekliyor.

2022 yılı sona ererken 2023 yılında uygulanacak yeni asgari ücretin ne kadar olacağı milyonlarca vatandaş tarafından merakla bekleniyor. 2023'e az bir vakit kala 7 milyonu aşkın asgari ücretliyi doğrudan 81 milyon vatandaşı da dolaylı yoldan ilgilendiren asgari ücret 2023 zammının belirlenmesine sayılı günler kaldı. 2023 asgari ücrete dair açıklamalar ardı arkasına yapılırken birçok tahmin de peş peşe geliyor.

Asgari Ücret Ne Zaman Açıklanacak?

Milyonların gözü, kulağı asgari ücrete 2023 yılında yapılacak zamma odaklandı. 2023 asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu da geçtiğimiz gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda toplandı. Toplantıda işçi ve işveren temsilcileri ile komisyon bir araya geldi. Komisyonun ikinci toplantısı da 14 Aralık'ta yapılacak. Komisyon tarafından resmi olarak belirlenecek olan 2023 asgari ücretin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Aralık ayı sonunda kamuoyuna iletileceği öngörülüyor.

2023 asgari ücrete dair yapılan tahminlere bir yenisi de BirGün yazarı ekonomist Yalçın Karatepe tarafından eklendi. Yalçın Karatepe, işçilerin asgari ücret beklentisiyle olası asgari ücret zammını köşesinde yorumladı.

2023 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Karatepe'nin Yeni Asgari Ücrete İlişkin Değerlendirmesi Şu Şekilde:

"Eğer Aralık ayında Kasım ayı enflasyonuna benzer bir veri ile karşılaşacak olursak, 7 bin 785 lira olan açlık sınırının Aralık sonu itibariyle 8 bin 235 liraya ulaşması beklenir. Madem “açlık sınırından” bahsediyoruz, gıda fiyatlarındaki aylık artış oranını(Kasım yüzde 5,75) dikkate almak lazım. Hal böyle iken Ocak ayından itibaren uygulanacak olan yeni asgari ücret için pazarlığı 7 bin 785 liradan başlamak nasıl açıklanabilir? Üstelik bu rakam bile insanca yaşamak için gereken bir gelir düzeyine değil, açlığa işaret etmektedir.

Ay sonu geldiğinde kameralar karşısına geçip 8.200 lira civarında bir asgari ücret açıklanacak ve bunun ne kadar büyük bir başarı olduğu anlatılacak diye tahmin ediyorum. 

Oysa biz biliyoruz ki bu tutarda açıklanacak bir asgari ücret şubat ayında çalışanın eline geçtiğinde, bir ailenin açlık sınırının altında ücret almaya devam ettiği gerçeğinin değişmediğini gösterecektir."