2023 Asgari Ücret Zammı İçin Geri Sayım Başladı! Yüzde 50 zam geliyor

2023 Asgari Ücret Zammı İçin Geri Sayım Başladı! Yüzde 50 zam geliyor
Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2023 asgari ücret zammı için ilk adım atıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş ve TİSK Başkanlarıyla buluştu. Asgari ücret tespit komisyonunun toplantı takvimi...

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2023 asgari ücret zammı için ilk adım atıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş ve TİSK Başkanlarıyla buluştu. Asgari ücret tespit komisyonunun toplantı takvimi belirlendi. Peki, asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? Bakan Vedat Bilgin asgari ücrete yüzde 50 zam iddiaları için neler söyledi? İşte detaylar…

2023 yılına sayılı günler kala sigortalı çalışanlar ve emekliler tarafından Ocak zam oranları merak konusu oldu. Milyonlarca çalışanın gözü kulağı Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek olan 2023 zam oranlarına kilitlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz açıklaması yapılmıştı. 2023 yılında genel seçimlere gidecek olan Türkiye’de vatandaşlar asgari ücret zammının yüksek oranlarda olmasını bekliyor. Öyle ki asgari ücrete yüzde 50 oranında zam yapılacağı iddiaları gündemin ilk sırasında yer alıyor. Çalışanların heyecanla takip ettiği asgari ücret zam görüşmelerinin ilk ayağı gerçekleştirildi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplanıyor

2023 asgari ücret zam oranları Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı liderliğinde yapılmaktadır. Komisyon üyeleri arasında Türk-İş ve TİSK yetkilileri yer almaktadır. Yılın son 6 ayının enflasyon oranı ortalaması ve Merkez Bankası tarafından açıklanan yıllık enflasyon oranına göre zam miktarı belirlenmektedir. 2023 asgari ücret zammının belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk olarak 7 Aralık tarihinde bir araya gelecek. Son toplantı ise 14 Aralık’ta gerçekleştirilecek. 2023 asgari ücret zammının 14 Aralık’taki toplantı sonrasında açıklanması planlanıyor.

Bakan Bilgin Sendika Başkanlarıyla Buluştu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Genel Başkanı Özgür Burak Akyol ile buluştu. 7 Aralık’taki Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncesinde istişare toplantısı gerçekleştirildi. İşverenleri temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akyol, işletmelerin sürdürülebilirliğine dikkat çekti. Asgari ücret zammıyla ilgili işveren cephesinin bakış açısını ifade eden Başkan Akyol, EYT’liler ile ilgili düzenlemeler ve kıdem tazminatı konularına dikkat çekti.

İşverenlerin, işçilerin maaşlarına yapılacak zammı desteklediğinin altını çizen Başkan Özgür Burak Akyol, ‘’EYT düzenlemesiyle ilgili de Bakanımızla istişare de bulunduk. EYT’lilerin emekli olmaları halinde bile çalışma hayatı içerisinde yer almak istediklerini aktardık. SGK prim farkıyla ilgili düzenleme emekli olan ve emekli olmayan çalışanlar için önem taşıyor. Zira, çalışanların prim farklı işverenler açısından maliyetlerin artmasına neden oluyor. Ayrıca, kıdem tazminatları için işverenlere özel kredi kullanma hakkının tanınması da bizlerin rahatlamasını sağlayacaktır. Hem işverenler hem de çalışanlar açısından ortak bir anlaşmanın sağlanmasını istiyoruz. Biz her zaman çözüm üreten tarafta yer aldık, bundan sonra da üzerimize düşeni yapacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Çalışanlarımızın refahı işverenler açısından önem taşıyor’’ diye konuştu.

Bakan Bilgin’den Asgari Ücret Zammı Açıklaması

Türk-İş ve TİSK Genel Başkanlarıyla bir araya geldikten sonra basın mensuplarının karşısına çıkan Bakan Vedat Bilgin merak edilen sorulara yanıt verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak yoğun bir çalışma dönemi içerisinde olduklarına dikkat çeken Bakan Vedat Bilgin, ‘’Geçtiğimiz yıl asgari ücrete yüzde 50 oranında zam yaptık. Amacımız vatandaşlarımızı yükselen enflasyon oranlarına karşı korumaktı. Aynı çaba içerisinde olmaya devam ediyoruz. Kümülatif zam oranı yüzde 94’e kadar ulaştı. Enflasyonun artması ise vatandaşın zor durumda kalmasına neden oluyor. Vatandaşlarımızın neler yaşadığını biliyoruz. Enflasyona karşı kimseyi ezdirmeyecek şekilde yeni düzenlemeler yapacağız’’ diye konuştu.

Medya mensupları tarafından ‘’2023 asgari ücret zam oranı yüzde 50 olur mu?’’ sorusuna da yanıt veren Bakan Vedat Bilgin, ‘’Hayali rakamlar üzerinde durmak kimseye fayda getirmez. Bizim amacımız enflasyona karşı mücadele de vatandaşlarımızı desteklemek olacaktır. Lakin, bunu yaparken hayali rakamlara göre değil, gerçeklere göre hareket etmemiz gerekir’’ ifadelerini kullandı. Asgari ücret zammının yüzde 50’ye ulaşmayacağı bilgisi bizzat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından teyit edilmiş oldu. Türk-İş cephesi ise asgari ücret zammının yüzde 50 oranında olması gerektiğini savunuyordu. 7 Aralık’ta toplanacak Asgari Ücret Komisyonundan çıkacak zam kararının yüzde 30 oranında olması bekleniyor. Emekli maaşı zammı için uygulanacak refah payı düzenlemesinden asgari ücretle çalışanların yararlanabileceği iddialarının da doğruluk payı taşımadığı düşünülüyor.