2023 Asgari Ücret Zammı Sızdırıldı

2023 Asgari Ücret Zammı Sızdırıldı
Her geçen gün art arda gelen zamlar vatandaş isyan ettirdi. Maaşlarla geçinmekte zorlanan halk, şimdiden 2023 asgari ücret zammının ne kadar olacağını araştırmaya başladı.2022 yılında iki kez zamlanan şu anda 5 bin 500 lira...

Her geçen gün art arda gelen zamlar vatandaş isyan ettirdi. Maaşlarla geçinmekte zorlanan halk, şimdiden 2023 asgari ücret zammının ne kadar olacağını araştırmaya başladı.

2022 yılında iki kez zamlanan şu anda 5 bin 500 lira olan asgari ücret için yeni yıl zammı şimdiden merak ediliyor.

İşçiler için her yıl aralık ayında belirlenen asgari ücret ocak ayından itibaren de uygulamaya koyuluyor. Ancak 2022'de bir değişiklik yapıldı ve asgari ücret Temmuz'da ilave bir artış ile yükseltildi. Bu sayede 4.253 lira olan net asgari ücret Temmuz'da yüzde 30 yükselişle 5.500 liraya ulaştı.

Her gün her kalemde yapılan zamlar karşısında günden güne eriyen asgari ücret zammına ilişkin üç yeni iddia konuşulurken, yüksek olasılıkla ocak ayında asgari ücretin açlık sınırının altında kalacağı bekleniyor.

Asgari Ücrette İlave Bir Artış Olacak

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Asgari ücretin belirlenmesinde en önemli kriter enflasyon olacak. Geçtiğimiz senelere baktığımızda hep enflasyonun 5-10 puan üzerinde artışlar olmuş. 2022'de enflasyonun üzerinde yüzde 50'lik bir artış oldu. Temmuzda bir ara zamma ihtiyaç duyuldu ve yüzde 30 ek zam yapılarak net asgari ücret 5 bin 500 TL'ye çıkartıldı. Asgari ücret bir geçim ücreti değil, verebilecek minimum seviyeyi gösteriyor. Asgari ücretin yükseltilmesi diğer çalışanların maaşını da yukarı çekiyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de enflasyonist bir ortam var. Bu yüksek enflasyondan sonra yüksek ve güçlü bir asgari ücret artışı bekleniyor. Memur ve emeklilerde olduğu gibi asgari ücrette ilave bir artış olacak.

2023 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Birçok rakam dolanıyor. Asgari ücreti belirleyen en önemli kriterlerden birisi enflasyon olmuş ve enflasyonun üzerinde artışlar yapılmış. Asgari ücrette hesap nasıl yapılacak? Temmuz'da yapılan zamdan sonra brüt asgari ücret 6. 471 TL çıkarıldı. Kesintilerin ardından net asgari ücret ise 5 bin 500 TL oluyor. Bu hesaplamada gelir ve damga vergisi yok. Enflasyonun üzerinde bir zam yapılması konusunda bir 10 bin TL meselesi ortaya atılmıştı. Sene sonu enflasyon hedefi yüzde 65. Yapılan anketlere baktığımızda yüzde 70-75 bir enflasyon hedeflemesi var. Yüzde 70 olan bir enflasyonda bunun üzerine yüzde 10'luk bir eklemeyle asgari ücretin brütü 11.647 TL'ye, neti ise 9 bin 900 TL'yi buluyor.

Tabii yüzde 80'lik artış yıllık asgari ücrete yapıldığında bu rakama ulaşmak pek mümkün olmayacak. Yalnız temmuzdaki artışa yüzde 80 zam yapılırsa 10 bin liraya yakın bir asgari ücrete yaklaşmış olacağız. Yüzde 70'lik bir artış olursa eğer net asgari ücret 9 bin 350 TL olacak. 4.253 TL'nin üzerinden yani yıla yayılırsa asgari ücret yüzde 80'lik artışla 7 bin 656 gibi net bir asgari ücret çıkar."