Araç Almak İsteyenleri ÖTV Muafiyeti Mest Edecek! 18 Yaşından Küçükler de Faydalanabilecek

Araç Almak İsteyenleri ÖTV Muafiyeti Mest Edecek! 18 Yaşından Küçükler de Faydalanabilecek
Araç satın almak adına uygun fiyatlı bir fırsat bekleyen vatandaşlar için devlet 2023 ÖTV muafiyetini duyurdu. Bazı vatandaşların faydalanabileceği ÖTV muafiyeti ise araç fiyatlarını oldukça fazla oranda düşürerek, satış...

Araç satın almak adına uygun fiyatlı bir fırsat bekleyen vatandaşlar için devlet 2023 ÖTV muafiyetini duyurdu. Bazı vatandaşların faydalanabileceği ÖTV muafiyeti ise araç fiyatlarını oldukça fazla oranda düşürerek, satış fiyatından çok daha düşük seviyelere çekiyor.

Peki, ÖTV muafiyetinden faydalanabilecek olan 'bazı vatandaşlar' hangileri? ÖTV muafiyeti nedir? Neden sadece bazı vatandaşlar faydalanabilir ve ÖTV muafiyetli araç fiyatları ne kadar? İşte tüm detaylar...

ÖTV Muafiyeti Nedir?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), çok sayıda mal ve hizmetin satışı için ödenmesi zorunlu kılınan bir harcama vergisidir. Devletin önemli bir gelir kaynağı olan ÖTV'nin hangi ürün ve hizmetlerde geçerli olacağı ise yine devlet tarafından kanunlar dahilinde belirlenmektedir.

Alkol ve tütün ürünleri, akaryakıt, beyaz eşya, araç ve benzer ürünlerin satışlarında ÖTV ödenmesi zorunlu kılınmıştır. Zorunlu olduğu için de vatandaşlar her zaman ÖTV'yi az ödeyeceği ya da ödemeyeceği koşulları araştırmaktadır.

ÖTV muafiyeti ise adından da anlaşıldığı üzere çeşitli nedenlerden dolayı bu vergiden muaf tutulma durumudur. Devlet, ÖTV muafiyetini sadece bazı vatandaşlara özel kılmıştır. Bu vatandaşların şartları sağlaması durumunda, ÖTV'siz bir şekilde araç ya da diğer ürün ve hizmetleri satın alabilmek mümkündür.

ÖTV Muafiyetinden Yararlanma Şartları Nelerdir?

ÖTV muafiyetinden yararlanmak isteyen vatandaşların bazı şartları sağlaması gerekmektedir. Öncelikli olarak ÖTV indiriminden faydalanabilecek olan vatandaşlar, engelli vatandaşlardır. Engel oranları %90 ve üzerinde olan vatandaşlar, ÖTV'siz bir şekilde araç sahibi olabilirler.

Bu şartı sağlayan engelliler, ÖTV muafiyeti kapsamına alınır. Araç satın almak isteyen bu engelli vatandaşların, araç içinde bazı düzenlemelerde otomobil kullanabileceği doğrulanır. Böylelikle de engelin türüne göre araç düzenlemesi yapılarak hem ÖTV'siz hem de vatandaşın engeline uygun otomobil sahibi olması sağlanır.

18 Yaşından Küçükler ÖTV Muafiyetinden Faydalanabilir mi?

18 yaşından küçük olan vatandaşlar da devletin hazırladığı ayrı bir düzenleme sayesinde ÖTV muafiyetinden faydalanabilir. Vasi veya velisi ile birlikte hastaneden alınan ve vatandaşın engelini belirten belgeler sayesinde, 18 yaşını doldurmamış olan kişiler de ÖTV muafiyetinden faydalanabilirler.

Şehit Aileleri ÖTV Muafiyetinden Faydalanabilir mi?

Şehit aileleri de ÖTV muafiyeti kapsamında tutulmuştur. Ancak şehit ailelerinin ÖTV indiriminden faydalanabilmesi için şehidin birinci dereceden yakını olması gerekmektedir.

ÖTV Muafiyetli Aracı Kimler Kullanabilir, Şartlar Neler?

ÖTV muafiyetine yönelik merak edilen bir diğer soru ise 'ÖTV muafiyetli aracı kimler kullanabilir?'. Kara Yolları Trafik Yönetmeliği'nin belirlediği kurallara göre ÖTV muafiyetli aracı kullanabilcek kişiler şunlardır:

  • %90 ve üzeri oranda engeli bulunan, engeline dair doktor raporu olan vatandaşlar ve sadece engelli bireyin 2. ve 3. dereceden akrabaları.
  • Satın alınan aracı kullanacak olan engelli vatandaşın 'H sınıfı' ehliyeti olması gerekmektedir.
  • ÖTV muafiyetinden faydalanan vatandaş eğer şehit yakını ise; şehidin eşi ve çocukları aracı kullanabilir. Eğer şehidin eşi ya da çocuğu yoksa, anne ya da babası da ÖTV muafiyetinden faydalanabilir, ÖTV muafiyetli aracı kullanabilir.

ÖTV Muafiyeti ile Hangi Araçlar Satın Alınabilir?

ÖTV muafiyetiyle alınabilecek olan araçlar ise bir diğer merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki ÖTV muafiyeti ile alınabilecek araçlar hangileri?

ÖTV muafiyeti ile alınabilecek araçların bazı özellikleri karşılaması gerekmektedir. O araçlar ise şöyle belirlenmiştir:

  • ÖTV muafiyeti kapsamında belirlenen 87.03 tarife pozisyonunda yer alması
  • 1600 m3 veya daha az motor silindir hacmine sahip olan binek otomobil, pick-up, arazi taşıtı, jeep, station vagon, ATV ve panelvanlar

Tüm bunlara ek olarak binek otomobillerde ÖTV muafiyeti için belirlenen üst sınır 450 bin 500 TL'dir. ÖTV muafiyetinin hesaplamasında hem ÖTV hem de diğer vergi tutarları eklendiğinde, bedelin bu rakamın altında kalması gerekmektedir.