Bir Zam Haberi Daha! %20 Zam Geliyor

Bir Zam Haberi Daha! %20 Zam Geliyor
Kağıt fiyatlarına gelen zamların ardından kitap etiketlerine de %20 zam geleceği tahmin edildi. Her geçen gün daha da kendini belli eden ekonomik kriz sebebiyle hemen her ürünün fiyatına zam gelirken bu kez de zam haberi kitap fiyatlarına...

Kağıt fiyatlarına gelen zamların ardından kitap etiketlerine de %20 zam geleceği tahmin edildi. Her geçen gün daha da kendini belli eden ekonomik kriz sebebiyle hemen her ürünün fiyatına zam gelirken bu kez de zam haberi kitap fiyatlarına geldi. Her yıla daha kötü bir şekilde başlayan yayıncıların enflasyon ve ekonomik krizle mücadele ettiğine değinen Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Koordinatörü Cemran Öder tarafından zam geleceğine işaret edildi.

Özellikle giderek artış gösteren döviz kuru ve enflasyon rakamları sebebiyle pek çok ürüne zam gelmişti. Öder tarafından yapılan açıklamada 400 sayfalık bir kitaptan 2200 tane basmanın maliyeti 11 ay önce 9500 TL iken, bugünlerde 26 bin TL’ye kadar çıktığına değinilmesi 1 yılda ne denli zam geldiğinin en büyük göstergesi oldu.

Fiyatlardan Dolayı Üretim Düştü

Kitap basım fiyatlarının giderek artış göstermesi ve maliyetin artması sebebiyle kitap üretiminde düşüş yaşandığına değinen Türkiye Yayıncılar Birliği Derneği Genel Koordinatörü Cemran Önder tarafından açıklama yapıldı. Önder tarafından:

''Tüm dünyada 2020'nin başından beri kağıt krizi var. Türkiye'deki yayıncılar döviz kurlarıyla mücadele ediyor. Tek başına kağıtta %120 maliyet söz konusu. Baskı, tutkal, kağıt girdisi de olunca %240'ların üzerinde artış var. Nisan ayından bu yana kitap satışlarında %30 ile %40’a yakın düşüş yaşandı” denildi.