Çok Kritik Uyarı Yapıldı! '140 Bin Liranızı Çöpe Atmayın'

Çok Kritik Uyarı Yapıldı! '140 Bin Liranızı Çöpe Atmayın'
2023 Ocak'ta yasalaşacağı öngörülen EYT düzenlemesinde sona gelinirken, Aralık'ta konunun TBMM gündemine taşınması bekleniyor. EYT’lilerin toplam sayısının 4,5 milyon olduğu tahmin edilirken, EYT düzenlemesinin ardından ilk...

2023 Ocak'ta yasalaşacağı öngörülen EYT düzenlemesinde sona gelinirken, Aralık'ta konunun TBMM gündemine taşınması bekleniyor. EYT’lilerin toplam sayısının 4,5 milyon olduğu tahmin edilirken, EYT düzenlemesinin ardından ilk başta yaklaşık 1,5 milyon çalışanın emekli olması planlanıyor.

EYT düzenlemesiyle beraber en çok merak edilen konulardan biri hak sahibi kişinin çalışma durumu. Mynet’teki habere göre, EYT kapsamındaki çalışanlar, çalışma hayatına devam edebilir. Kanunlara göre emekli sigortalı çalışan diye bir hüküm yer alıyor. Yani emekli olan kişi çalışabilir. İşveren kalifiye personeli o an itibari ile emekli olsa da bile bir sonraki ay başı itibariyle sigortalı olarak işe alabilir. Ancak emekliye ayrılacakların kıdem tazminatı alabilmesi için dikkat etmesi gereken kritik bir nokta var.

Kıdem Tazminatından Olabilirsiniz!

Çalışmayı sürdüren biri emekli olamaz. Emeklilik için iş yerinden istifa etmesi gerekir. Emekliliğe bağlı olarak istifa eden kişiler kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Ancak kıdem tazminatı almak istiyorsanız istifa dilekçenizi Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) alacağınız ‘emekli olur’ yazısı ile desteklemeniz gerekiyor. Eğer istifa dilekçenizi SGK’dan bu yazıyı almadan işverene iletirseniz kıdem tazminatı alamayabilirsiniz. SGK'dan alacağınız yazı kıdem hakkınızı koruyacak.

SGK Uzmanları Uyardı

2023'te yapılan zamlarla düşünüldüğünde ise bugün en düşük kıdem tazminatı 6 bin 471 TL. Yemek, yol yardımlarını da hesaplanırsa bu rakam 7 bin TL'ye çıkıyor. 20 sene çalışan SGK’lı 140 bin lira ödeniyor. SGK uzmanları konuya yönelik uyarı yaparken “140 bin liranızı çöpe atmayın” diyor.