Doları olanların resmen dizlerinin bağı çözüldü! Merkez Bankası’ndan korkutan yasak geldi!

Doları olanların resmen dizlerinin bağı çözüldü! Merkez Bankası’ndan korkutan yasak geldi!
Merkez Bankası, piyasalarda meydana gelen dolar arzının yükselişine ilişkin yeni adımlar atmaya devam ediyor. Bankalara yeni talimatlar gönderen Merkez Bankası, dolar alımı konusunda yeni kısıtlama getirdi. Peki, Merkez Bankası, ne kısıtlaması getirdi? İşte merak edilenler...

Türkiye'de dolar, euro ve altın piyasasının kalbi olarak bilinen Kapalıçarşı'da ilginç gelişmeler yaşandı.
Bankaların, esnafların ve aynı zamanda, bireysel kullanıcıların döviz talebinde rekor düzeyde artış meydana gelirken, çarşıdaki pek çok döviz bürosu talep karşısında yeterli dolarının olmadığını ifade ederek kepenk kapatmıştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) gösterge kuruyla piyasa kuru arasındaki makasın rekor düzeye erişmesinin ardından harekete geçen TCMB, Resmi Gazete'de yayımladığı tebliğle beraber ilave sıkılaşma adımları atarken aynı zamanda temmuz ayından beri ilk defa 475 milyon dolar değerinde TL uzlaşmalı forward (NDF) satışı gerçekleştirdi.

1440x810-cmsv2-ed1871f0-75b3-51f9-a861-5317f5410798-5651074.webp

TCMB’DEN BANKALARA FLAŞ TALİMAT
Reuters’ın haberine göre TCMB, bankalara yeni talimatlar iletti. Fatih Karahan başkanlığındaki TCMB tarafından bankalara iletilen talimatla yükselen döviz talebinin kaynağını anlamak ve piyasadaki "gereksiz volatilitenin önüne geçmek" hedeflenirken, aynı zamanda döviz satışı gerçekleştiren kurumlara 'makas' talimatı verildiği ifade edildi. Halihazırda Türkiye'de son dönemlerin en yüksek döviz alım-satım makas aralığı bulunurken, bu fark gün geçtikçe büyüyor. Bu kapsamda, dolar veya euro alımı yapmak isteyenler için dezavantajlı bir durum yaşanıyor.

31 Mart’taki yer seçimlerden önce piyasalara ilişkin arka kapı müdahalelerine hız veren Merkez Bankası, son 10 gün için 7.5 milyar dolara yakın satış yaparak kur üzerindeki baskıyı artırdı. Merkez Bankası, seçim öncesi gerçekleştirdiği bu hamlelerle ani kur yükselişlerini engellemeyi amaçlarken, kur makasının açılması döviz almayı düşünenler ve şirketler için caydırıcı bir nitelik taşıyor.