Dünyaca ünlü bankadan kabus gibi dolar tahmini! Türkiye’yi çok daha kara günler bekliyor!

Dünyaca ünlü bankadan kabus gibi dolar tahmini! Türkiye’yi çok daha kara günler bekliyor!
Doların her geçen gün yükselmeye devam ederken, dünyaca ünlü bankalardan da peş peşe dolar tahminleri geliyor. Son olarak yeni dolar tahminini paylaşan HSBC, dolar/TL tahminini yükseltti. Peki, HSBC’nin yeni dolar tahmini kaç oldu? İşte detaylar...

Son zamanlarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yükselen döviz talebine ilişkin adımlar atarken, yabancı kurumlar da dolar/TL kuru öngörülerini revize etmeye başladı.

Son olarak HSBC tarafından yapılan analizde dolar/TL öngörüsünün yukarı yönlü güncellediği görüldü.

Aralarında Murat Toprak'ın da bulunduğu HSBC stratejistlerinin 6 Mart tarihli raporlarına göre, HSBC 2024 yılı için dolar/TL öngörüsünü 33'ten 36'ya yükseltti.

HSBC’nin analizinde değer kaybının beklenenden daha hızlı olduğunu ifade edildi. Raporda yeni öngörünün TCMB'nin Türk Lirası’nda reel değerleme beklentisine dayandığı kaydedildi.

HSBC stratejistlerine göre, TL’nin değer kazanması TCMB'nin enflasyon hedeflemesi çerçevesinde bir ara amaç durumuna geldi.

TL’nin reel olarak değer kazanma olasılığının yüzde 10 bandında olduğu düşünülüyor.

dolar.webp

TÜRK LİRASI’NDA REEL DEĞERLENME BEKLENTİSİ

Türk Lirası’nda reel değerlenme beklentisi son zamanlarda ekonomi yönetiminin vurguladığı ana maddelerden biri olmuştu.

Bloomberg HT yayınında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’nda reel olarak değersizleşme olmayacağını belirtmişti.

Bakan Şimşek, konuyla ilgili olarak, "TL'yi destekleyen bir politika seti var. Biz ne aşırı değerli ne de aşırı değersiz TL isteriz. Seçim belirsizliğinin kalktığı da bir ortamda TL neden enflasyondan daha çok değersizleşsin? Vatandaşın portföy tercihlerine saygılıyım. Bu konuda yönlendirme yapmak istemem. Programımız başarılı bir şekilde uygulandığında TL'de reel değersizleşme olmayacaktır. Başarılı dezenflasyon programlarında mahalli para birimi reel olarak değer kazandı” dedi.

Konu TCMB'nin faiz kararı metinlerine de girmişti. TCMB son faiz kararı metninde "Para politikasındaki kararlı duruş, dezenflasyonun ana unsurlarından olan Türk lirası reel değerlenme sürecine katkı vermeyi sürdürecektir" ifadeleri yer almıştı.