Ehliyet Sahipleri İçin Yeni Dönem Başlıyor! Şubat’tan İtibaren Geçerli Olacak

Ehliyet Sahipleri İçin Yeni Dönem Başlıyor! Şubat’tan İtibaren Geçerli Olacak
Ehliyet sahibi milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren yeni bir uygulama hayata geçirilecek. Trafik kurallarına uyulmasını sağlamak amacıyla hazırlanan uygulama Şubat ayından itibaren hayatımıza girecek. Peki, ehliyet sahipleri...

Ehliyet sahibi milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren yeni bir uygulama hayata geçirilecek. Trafik kurallarına uyulmasını sağlamak amacıyla hazırlanan uygulama Şubat ayından itibaren hayatımıza girecek. Peki, ehliyet sahipleri için devrim niteliğindeki yeni uygulama nedir? İşte detaylar…

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından hazırlanan yeni trafik uygulaması onaylandı. Adli sicil kaydından sonra trafik sicil kaydının oluşturulması temeline dayanan uygulama, ehliyet sahiplerinin trafik kurallarına daha fazla dikkat etmesini sağlayacak. Ticari araç sürücülerini kapsayan uygulamanın Şubat ayından itibaren yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Ehliyet Sahiplerinin Trafik Geçmişi Görüntülenecek

Trafik sigortasında yapılan değişiklikler kapsamında trafik sicil kaydının oluşturulmasına karar verildi. Özellikle ulaşım sektörünü yakından ilgilendiren trafik sicil kaydı, iş başvurularında kullanılacak. Örneğin ehliyet sahibi bir vatandaş iş başvurusunda bulunduğunda adli sicil kaydı ile birlikte trafik sicil kaydını da teslim etmek zorunda kalacak. Trafik sicil kaydı içerisinde sürücünün kaza geçmişi, trafik cezaları ve kaç yıl önce kaza yaptığına dair önemli bilgiler yer alacak. Alkollü araç kullanımından hız sınırının aşılmasına kadar trafik cezalarının içeriklerine dair bilgiler trafik sicil kaydı belgesinde yer alacak.

Trafik Sicil Kaydı Zorunluluğu Gelecek

Son yıllarda artan trafik kazalarına karşı sürücülerin daha dikkatli olmasını sağlamak amacıyla trafik sicil kaydı uygulaması hayata geçirilecek. Özellikle kamu araçları ile yapılan kazaların artması yeni düzenlemenin yapılmasını sağladı. Otobüs ve uzun yol araç kullanıcılarının sicillerinin temiz olması şartı aranacak. Trafik sicil kaydı belgesinin tıpkı adli sicil kaydı gibi e-devlet sistemi üzerinden ulaşılabilir olması sağlanacak.

Trafik Sigortasında Sürücü Puanlanacak

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından hazırlanan trafik sigortasında iyi ve kötü sürücünün belirlenmesi için puanlama sistemi uygulanacak. Trafik sigortası maliyetleri sürücünün trafik sicil kaydına göre hesaplanacak. 0 ve 8 puan arasında sürücülere puan verilecek. 2023 yılının Şubat ayından itibaren uygulanmaya başlayacak olan trafik sicil kaydı, araç sahibi işletmelerin maliyetlerini etkileyecek. Trafik sigortası yapılırken araç sürücüsünün sicil kaydı dikkate alınmaya başlayacak. Sadece işletme sahibinin prim ödemelerini yapması ile sınırlı tutulmayacak. Kötü sürücüler için ekstra işlem uygulanmasının yolu açılacak.

Ülkemizde 16 Bin Riskli Sürücü Var

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından yapılan çalışmaya göre ülkemizde 16 bin riskli sürücü olduğu tespit edildi. Bir yıl içerisinde 3 ila 7 kaza sayısına ulaşan 6 bin kişinin olduğu belirlendi. Bu kişilerin trafik sicil kaydının bulunmaması nedeniyle işe alım süreçlerinde herhangi bir sorun yaşanmıyordu. Lakin, trafik sigortası satan şirketlerin kaza geçmişi bulunan sürücüler için poliçe satmaya istekli olmadığı biliniyor. Şirketlerin trafik sicil kaydı puanlamasına göre sürücü alımları yapması halinde poliçe satışlarının artması bekleniyor. Ayrıca, trafik kazalarının engellenmesi ve trafik kurallarına daha fazla dikkat edilmesi sağlanacak.

6 milyon 500 bin İyi Sürücü Bulunuyor

Ülkemizdeki 6 milyon 500 bin sürücünün ise hiç kaza yapmadığı belirlendi. Trafik sicil kaydında hiç kaza yapmayan sürücüler 8’inci basamakta yer alacak. Trafik sigortası poliçesi yapılırken sürücünün puanının yüksek olması halinde indirim uygulanacak. Trafik puanı 0 olan sürücülerin ölümlü ve yaralamalı kazalara karışan kişiler olduğu belirlendi. 6 bin sürücü içerisindeki bazı vatandaşların yılda 7 kaza sayısına ulaşması ise tedirginlik yaratıcı bilgi olarak değerlendirildi. Trafik sicil kaydı hazırlanırken son 5 yıllık süreç dikkate alınacak. Yeni uygulama ile birlikte trafik sigortası satan şirketlerin maliyetlerinin azalması mümkün olacak.