Emekliler Dikkat! Sadece Bir Dilekçeyle 3 Maaş Birden Alabilirsiniz

Emekliler Dikkat! Sadece Bir Dilekçeyle 3 Maaş Birden Alabilirsiniz
Hesaplanan emekli maaşları enflasyon oranları dikkate alınarak ödenen primler doğrultusunda artırılıyor. Maaş artış hakkı kadar bazı emeklilere 2 veya 3 maaş bağlama hakkı da veriliyor. Vatandaşlar, emekli Sandığı, SSK ya...

Hesaplanan emekli maaşları enflasyon oranları dikkate alınarak ödenen primler doğrultusunda artırılıyor. Maaş artış hakkı kadar bazı emeklilere 2 veya 3 maaş bağlama hakkı da veriliyor. Vatandaşlar, emekli Sandığı, SSK ya da Bağkur fark etmeksizin 3 maaş birden alabiliyor.

3 maaş uygulamasından faydalanmak isteyenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe ile başvuru yapmaları yeterli oluyor.

Emekli olan bir kadın, hayatını kaybeden eşinden de dul aylığı yani ikinci bir maaş alma hakkı elde ediyor. Yaşamını yitiren şahsın Bağkur emeklisi, kadının ise SSK emeklisi olması halinde dul aylığı veriliyor. Dul kalan emekli kadın, eşinin maaşının yüzde 50’sini hak ediyor. Hayatını kaybeden eş Emekli Sandığı’na bağlı ise maaşların yüzde 75’i hak ediliyor.

Emeklilikte Ekim 2008 Tarihi Detayı

Yaşamını yitiren eşin Ekim 2008 tarihinden sonra sigortalı olması durumunda, 5 seneden beri sigortasının olması ve en az 900 gün prim ödemiş olması şartına bakılıyor. Ekim 2008 tarihinde önce vefat eden bir vatandaşın 1800 gün prim ödemiş olması yeterli sayılıyor. Yaşamını yitiren eşinden maaş alan kadının kendi maaşında kesinti yapılmıyor.

Bazı durumlarda ise emekli kadınların üç farklı maaşı alma hakkı doğuyor. Emekli olmuş babanın vefatından sonra da yetim aylığı alınabiliyor. Bu sayede kadınlar üç maaş birden alabiliyor.

Anne, babadan biri SSK veya Bağkur'lu, diğeri Emekli Sandığı'na tabi ise yetim iki maaşı tam alır.