Emeklilere sürpriz zam hamlesi! SSK, Bağ-Kur, 4A, 4B ve 4C emeklisine zam için resmi tarih verildi! İşte masadaki rakamlar!

Emeklilere sürpriz zam hamlesi! SSK, Bağ-Kur, 4A, 4B ve 4C emeklisine zam için resmi tarih verildi! İşte masadaki rakamlar!
Milyonlarca emekli ve memur 5 aylık zam oranını merak ediyor. Peki, 5 aylık emekli ve memur zam oranı yüzde kaç olacak? Temmuz ayında kim, kaç lira alacak? İşte detaylar...

Milyonlarca vatandaşa ocak ayında gerçekleştirilen enflasyon ve refah payı zamlarının yansıtıldığı emekli aylıkları ödenmeye devam ediyor. Bu yılın ikinci emekli aylığı zammı temmuzda netleşecek. Emekliye zam kapsamında iki önemli enflasyon verisi paylaşıldı.

Emeklilere ocak ayında yapılan enflasyon ve refah payı zamlarının eklendiği aylıklar ödenmeye devam ediliyor. Bu kapsamda, memur emeklileri yüzde 49,25 oranında zam ve enflasyon farkı alırken SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 37,57 olan 6 aylık enflasyon oranına 11,68 puan refah payı ilave edilerek yüzde 49,25 oranında zam yapılmıştı.

Bu sayede, yüzde 49,11 yapılan asgari ücret zammıyla beraber tüm memurların ve emeklilerin zam oranları da yüzde 49,25 rakamında eşitlendi. Bu arada taban maaş da yüzde 33 artırılarak 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkartıldı.

Öte yandan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyon raporu açıklarken özellikle mayısta enflasyonun maksimum seviyeye ulaşacağını ve yıllık enflasyonun yüzde 73'ü bulabileceği öngörüsünde bulunmuştu. İşte bu yüzde 73 oranındaki tahmini temmuz zammıyla ilgili önemli bilgiler verdi.

bir-baslik-ekleyin-3.png

TEMMUZ AYI EMEKLİ ZAMMI YÜZDE KAÇ OLACAK?

TCMB’nin bu öngörüsünden yola çıkarak hesaplandığında mayıs ayı itibarıyla 5 aylık enflasyonun yüzde 21 olacağı düşünülüyor. Bunun üzerine ilave edilecek haziran enflasyonuyla beraber rakamın yüzde 22-24 bandına çıkacağı öngörülüyor. Bu sayede, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin kök maaşına yüzde 22-24 bandında enflasyon zammı yapılacak.

Bunun üzerine refah payı ilave edilmesi de masada. Aynı zamanda taban maaşların da artırılması yine temmuz ayında gerçekleşecek. Memur ve memur emeklileri açısından bakıldığı zaman ise 5 aylık enflasyona göre enflasyon farkı 5,24 olacak. Yüzde 22-24 bandında çıkacak 6 aylık enflasyona göre ise memur emeklilerinin farkı yüzde 6,09 ile 7,83 bandında gerçekleşecek.

Bu kapsamda, toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 10 artışa ilaveten memur emeklilerinin artış oranı yüzde 16,70-18,61 bandında olacak. Aynı oranlar memurlar için de geçerli olacak.

bir-baslik-ekleyin-4-001.png

REFAH PAYI VE EŞİTLEME OLUR MU?

Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranları yüzde 37,57 ile memur emeklilerinin 11.68 puan gerisinde kalmıştı. Hükümet bu açığı kapatarak tüm emeklilerin yüzde 49,25 almasını sağladı. Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklilerine refah payı verildi.

Temmuzda ise memur emeklilerinin oranı SSK ve Bağ-Kur'luların zam oranının gerisinde kalacak. Buradaki fark yaklaşık 6 puanı bulacak. Bu durumda memur emeklisinin zam oranının da yukarı çekilerek diğer emeklilerle eşitlenmesi de söz konusu olabilir. Aynı şekilde her iki emekli kesimine refah payı eklemesi de söz konusu olabilir. Bu kararlar temmuz ayında açıklanacak Haziran enflasyonu ile belli olacak 6 aylık oranı göre şekillenecek.

bir-baslik-ekleyin-2-002.png

İŞTE MERKEZ BANKASI YÜZDE 73 ÖNGÖRÜSÜNE GÖRE HESAPLAR

5 aylık enflasyon: yüzde 21,03
SSK ve Bağ-Kur emeklisi artışı: yüzde 21,03
Memur ve emeklisi enflasyon farkı: yüzde 5,24
Memur ve emeklisi artışı: yüzde 15,7

6 AYLIK ENFLASYON YÜZDE 22 ÇIKARSA

SSK ve Bağ-Kur emeklisi artışı: yüzde 22
Memur ve emeklisi enflasyon farkı: yüzde 6,09
Memur ve emeklisi artışı: yüzde 16,70

6 AYLIK ENFLASYON YÜZDE 24 ÇIKARSA

SSK ve Bağ-Kur emeklisi artışı: yüzde 24
Memur ve emeklisi enflasyon farkı: yüzde 7,83
Memur ve emeklisi artışı: yüzde 18,61