En Düşük Emekli Maaşında 9894 TL İhtimali! SSK ve Bağkur Emeklileri Hesaplamaya Başladılar

En Düşük Emekli Maaşında 9894 TL İhtimali! SSK ve Bağkur Emeklileri Hesaplamaya Başladılar
Merkez Bankası’nın enflasyon beklentisini duyurmasının ardından, emekli maaş zammı için de hesaplamalar yapıldı.

Temmuz ayında milyonlarca SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklisi zamlı maaşları aldılar. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 17-28 Temmuz tarihleri arasında zamlı maaşlar iletilirken, Emekli Sandığı emeklileri de dün itibariyle zam farklarını hesaplarında gördüler. Refah payı da dahil olmak üzere yüzde 25 oranında artış sağlanan emekli maaşının hesaplara yatmasının ardından, ocak zammı ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Bu çerçevede, Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisini duyurması sonrası, emekli maaş zammı hesaplamaları da hız kazandı.

Emekli Zammı Son Durum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekli maaşları ile ilgili geçtiğimiz süreçte yaptığı açıklamada ''Asgari ücretten, memur ve emekli maaşlarına kadar bütçe imkanlarını zorlayan tasarruflarda bulunduk. Kamu işçilerinin yapılan toplu sözleşmelerinde ortaya çıkan tablo memur maaşlarında ilave bir düzeltmeyi zorunlu kıldı. Asgari ücret ve emekli maaşlarıyla ilgili huzursuzluk ortaya çıktı. Kamu işçisini ve memuru nasıl ortada bırakmadıysak, çalışanından emeklisine hiç kimsenin mağduriyetinin kalıcı olmasına rıza göstermeyiz. (Deprem bölgesinin ayağa kaldırılması) Vergi artışlarından elde edeceğimiz geliri, başka yerlere aktarmayı vicdani olarak kabul edemeyiz.Piyasayı yukarı çekmek sonu olmayan bir kısır döngünün içine girmek demektir. Bütçeyle ilgili çalışmaların semeresini gördükçe, kendini mağdur hisseden tüm kesimlerin gönlünü alacağız, bunu yılbaşı civarı neticelendirmeyi planlıyoruz’’ demişti. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 58 olduğunu açıkladı. Başkan Erkan’ın açıklaması sonrası, emekli maaşları için hesaplama yapıldı.

2023/06/06/hesap-makinesi-gorseli.jpg

Emekli Zammı Hesaplaması

Merkez Bankası’nın beklentisinde olduğu gibi yıl sonunda enflasyon yüzde 58 olursa, altı aylık enflasyon oranı da yüzde 31,92 olacak. Bu durumda, SSK ve Bağ-Kur emeklileri en az yüzde 31,92 oranında zam alacaklar. Refah payı eklenmesi durumunda bu oran daha da artabilir.

En Düşük Emekli Maaşı Zammı 2023

Kök maaşı 7.500 TL olan bir emekli, yıl sonunda enflasyonun yüzde 58 olması ve refah payı eklenmemesi halinde 9.894 TL maaş alacak. Refah payı artışı ile bu tutar 10 bin TL seviyesini aşabilir.