EYT Düzenlemesi Yapıldı! EYTli Maaş tablosu şaşırttı
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin önemli açıklamalarda bulundu. Vatandaşlar düzenlemenin ne zaman yapılacağını, maaş ve tazminatın ne kadar olacağını merak ediyor. İşte detaylar…
Milyonlarca insan EYT düzenleme tarihini merak ederken Bakan Bilgin bu konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Öte taraftan EYT ile emekli olmayı bekleyen milyonlarca insan EYT maaşları ve tazminat hakkında araştırmalar yapmaya devam ediyor.
EYT Düzenlemesi Yapıldı!
Son 20 yılın üzerinde EYT ile ilgili kördüğümün çözülmesi gerekmektedir. EYT, 8 eylül 1999 tarihinden önce sigortalı kişilerin emekliliği hak etme şartlarının değiştirilmesi ile oluştu. Hem prim hem de yıl koşulunu sağlamasına rağmen emekli olmayan kişiler kendilerini EYT mağduru olarak tanımlıyor. Bu bağlamda yasanın değişmesi ile emeklilik yaşlarının gelmesi bekleniyor.
EYT sorunu yaşayan kişi sayısı Türkiye’ de yaklaşık 6 milyondan oluşmaktadır. 2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan EYT düzenlemesine karşı çıkarak “seçimi kaybetsek de yokum” şeklinde açıklama yapmıştı. Ancak geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yeni düzenlemenin 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlükte olacağını ifade etti.
1999’ da yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanununda yapılan değişiklik ile oluşan EYT’ de 20 yıl 5000 gün şartı koyarken erkekler için ise 25 yıl 5000 prim dün koşulu koyuyor.
EYT’ de Maaş ve Tazminatın Ne Kadar Olacak?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT düzenlemesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bilgin, “kapsamlı bir çalışma yaptık. Şu anda EYT şartlarını oluşturan 1,5 milyon insanımız var. Bu şartları taşıyanların yüzde 87’ si özel sektörde, EYT, 2023’ te uygulanacaktır.
Bakan Bilgin, “EYT düzenlemesi konusunda çok açık söyledim, bugün tespit ettiğimiz 1,5 milyon civarında dediğim rakam bizim haziran ayında aldığımız veri. Bu rakam yıl sonu itibarıyla değişir. Çünkü orada neye bakıyoruz? Prim günü sayısına. Prim gün sayısı, “prime takılanlar” gibi bir şeyin oluşacağı söylendi. Prime takılanlar olmayacak. Çünkü o günkü, 8 Eylül 1999 öncesi prim günü şartını değiştirmiyoruz. Yani, EYT’ de 1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz. Yani EYT’ de 199 öncesi ve 5000 prim gün şartını değiştirmiyoruz. Kadınlar için 20 yıl erkekler için 25 yıl şartını yerine getirdikleri zaman anlar da bundan istifade edecekler” dedi.
EYT ile ilgili yapılan açıklamalara baktığımız zaman; EYT’ ye yönelik düzenleme için sona doğru geldiğimizi ifade edebilirim. Böylece, yapılan düzenleme ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan herkesin emeklilik yolunun açıldığını söyleyebiliriz. Düzenlemenin sonucunda yıl ve prim koşulunu sağlayan kişiler hemen geriye kalanlar ise tamamladıkları zaman emekli olabilecek. Yapılan tahminlere göre en başta 1.5 milyon kişinin emekli olacağı belirtilebilir. Bunların ardından da diğer EYT’ liler koşulları sağladıkça emeklilik hakkına kavuşacağını ifade edebiliriz.
EYT düzenlemesinin ardından yaş şartı haricinde şartları sağlayan kişilerin sigortalılık süresi ve primi tamamlayanların maaş hesapları, diğer bütün emekli aylığı bağlanan şeklinde 3 dönem şeklinde gerçekleşecek. Bu bağlamda yapılan düzenleme kapsamında 1999 senesi öncesi, 1999 yılı ve 2008 yılı arası ve 2008 yılı sonrası olmak üzere 3 ayrı hesaplama gerçekleşecek. Sonuç olarak bu üç dönemdeki hesaplar yapılıp birleştirilerek emeklinin maaşı belirlenecek. Sigortalılık dönemindeki bütün kazançlar dikkate alınarak emekli maaşının hesaplamasının yapıldığını görüyoruz. Bu kapsamda emekli olacak olan kişinin aylık kazancı, çalıştığı yıllar, yaş beklerken ödenen primler, işe ara verip vermediği ve çalışma süreleri gibi hesaplamalar emekli maaşı açısında ödenecek miktarı belirleyecek.