EYT'liler Dikkat! Bu Yöntemle Vergilerinizden Şipşak Muaf Olacaksınız!

EYT'liler Dikkat! Bu Yöntemle Vergilerinizden Şipşak Muaf Olacaksınız!
EYT ile emekli olan veya emekli olacak vatandaşlar için emlak vergisi detayları açıklandı. Açıklanan detaylar kapsamında EYT'liler emlak vergisi muafiyeti kazanacaklar.Peki, EYT'liler nasıl emlak vergisinden muaf olacaklar? Hangi şartların...

EYT ile emekli olan veya emekli olacak vatandaşlar için emlak vergisi detayları açıklandı. Açıklanan detaylar kapsamında EYT'liler emlak vergisi muafiyeti kazanacaklar.

Peki, EYT'liler nasıl emlak vergisinden muaf olacaklar? Hangi şartların uygulanması gerekiyor? İşte merak edilen tüm detaylar...

Normal Çalışandan 638 TL Fazla Alacaklar! 

EYT'li vatandaşlar için birçok fırsat sunulurken merak edilen tüm detaylar yavaş yavaş ortaya çıkıyor. EYT'li emekliler, emekli olduktan sonra çalışmaya devam edip, eski işlerine geri dönerlerse normalin üzerinde bir maaş alacaklar.

İlgili kanuna göre, EYT'li vatandaşlar emekli olmak için ayrıldıkları işlerine 30 gün içinde geri dönerlerse Sosyal Güvenlik Prim Desteği alacaklar. Böylece EYT'lilerin brüt maaşından daha az kesinti yapılacak. Bu sayede asgari ücretle çalışan bir EYT'li, normal çalışanlardan 638 TL daha fazla maaş alabilecek.

EYT'liye Emlak Vergisi Müjdesi! Nasıl Yararlanacaklar?

Açıklanan kararlar kapsamında EYT'liler, emlak vergisinden de büyük bir avantaj sağlayacaklar. Şartları sağlayan emekliler, emlak vergisinden muaf olarak her yıl ödemek zorunda kaldıkları tutarlardan tasarruf edecekler.

Söz konusu emlak vergisi muafiyeti için ise bazı koşulların yerine getirilmesi gerekecek. Öncelikle, vergi muafiyetinden yararlanabilmek için emeklinin tek bir konutu olması ve başka bir gelirinin olmaması şartı aranacak. Emeklinin tek konutunun  brüt 200 metrekareden büyük olmaması da yine aranan şartlar arasında yer alacak.

Bu Şartlara Dikkat! 

Konut şartının yanı sıra emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilmek için vatandaşların emekli olduktan sonra çalışmamaları da gerekecek. Eğer çalışmaya devam eder ve emekli maaşına ek bir gelir elde ederlerse, emlak vergisi muafiyetinden faydalanamayacaklar.

Ayrıca, 2023 yılında emekli olan EYT'li vatandaşlar her ne olursa olsun en azından bu yıl emlak vergisi ödemek zorunda kalacaklar. Çünkü emlak vergisi muafiyeti, emekli olunan yıldan değil, takip eden yıldan itibaren geçerli olacak.

Muafiyet İçin Bu Sınırın Aşılmaması Lazım! 

Öte yandan emeklilerin 2022 yılında menkul sermaye iradı olarak elde edilen faiz, repo vb. gelir toplamı 70 bin lirayı geçerse, 2023 yılında ödenecek olan emlak vergisinin muafiyetinden yararlanamayacaklar. Ayrıca, 2023 yılında elde edilecek menkul sermaye iradı gelir toplamı da 150 bin lirayı aşarsa, 2024 yılında ödenecek emlak vergisinin muafiyetinden yararlanılamayacak. Ancak, diğer şartları da sağlayan emekliler bu tutarların altında menkul sermaye iradı geliri elde ederlerse, sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanabilirler.

EYT'lilere özel olarak sunulan emlak vergisi muafiyetinden vatandaşlar en erken 2024 yılında faydalanabilecekler. Koşulları yerine getiren vatandaşlar evleri için emlak vergisi ödemek zorunda kalmayacaklar.