Faiz kararı sonrası dengeler değişti! Yıl sonu dolar tahmini değişti

Faiz kararı sonrası dengeler değişti! Yıl sonu dolar tahmini değişti
Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu (PPK) uzun süredir beklenen Kasım 2022 toplantısında alınan faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası'nın 2022 Kasım faiz kararı ne oldu? Merkez Bankası politika faizini yüzde kaç oldu? Merkez...

Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu (PPK) uzun süredir beklenen Kasım 2022 toplantısında alınan faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası'nın 2022 Kasım faiz kararı ne oldu? Merkez Bankası politika faizini yüzde kaç oldu? Merkez Bankası kaç baz puan faiz indirimi yaptı? Türkiye ekonomisi için bu haftanın en önemli yurt içi verisi olan Merkez Bankası faiz kararı nihayet belli oldu. Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu (PPK) Kasım 2022 toplantısı yapıldı. Yapılan toplantının ardından alınan faiz kararı Merkez Bankası'nın resmi internet sitesi üzerinden halkla paylaşıldı. Merkez Bankası'nın Kasım ayı faiz kararı kamuoyu tarafından merak ediliyor

Büyük bir merakla beklenen Merkez Bankası faiz kararı nihayet açıklandı. Merkez Bankası, tahminler doğrultusunda adım atarak politika faizini 1.5 puan indirim ile %9'a düşürdü. Faiz iki sene sonra tek haneye inerken, Merkez'in son dört toplantıdaki faiz indirimi 5 puanı buldu.

Enflasyon ve döviz kurlarındaki yükseliş hızla devam ederken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tekrar faiz indirimine gitti.

BU YIL 5 PUAN İNDİRİM

Para Politikaları Kurulu toplantısı sonrasında Merkez Bankası faizi 150 baz puan düşürerek %9'a çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz indiriminde ısrarcı olduklarını ve yıl sonuna kadar faizin tek rakamlara düşürüleceğini ifade etmişti.  Merkez ekim ayında faizi 150 baz puan ağustos ve eylül aylarında da ise 100 baz puan düşürmüştü. Toplam 5 puanlık indirim gerçekleştirildi.

Diğer yandan, son dönemde kredi büyümesini ve döviz alımlarını sınırlayan düzenlemeler, kur korumalı mevduat uygulaması, kaynağı belirsiz para girişleri ile döviz işlemlerinde TCMB ile kamu bankalarının belirleyici olduğu mekanizmalarla döviz kurlarında yatay bir şekilde devam etti.

2 YIL SONRA TEK HANE

Politika faizi böylece Eylül 2020 tarihinden bu zamana kadar ilk defa tek haneye inmiş oldu. Merkez Bankası yılın son toplantısını ise 22 Aralık tarihinde yapacak.

Karar metninde ise faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar verildiği belirtildi.

PPK açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının %10.5'ten  % 9'a indirilmesine karar verildi.

Jeopolitik risklerin küresel çap iktisadi faaliyet üzerindeki zayıflatıcı etkisi katlanarak devam etmektedir. Önümüzdeki sürece ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü yenilenmeye devam etmekte ve resesyonun kaçınılmaz bir risk faktörü olduğu değerlendirmeleri  yaygın hale gelmektedir. Türkiye'nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları ile temel gıda başta  olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azalmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükseliş eğilimi devam etmektedir. Dünya çapında enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri mercek altında. Bunun ile beraber, gelişmiş ülke merkez bankaları yüksek enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarındaki katılıklara bağlı olarak enflasyonda görülen artışın tahmin edilenden uzun sürebileceğini düşünülmektedir. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma artarak devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından yapılan yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin sürdürüldüğü bilinmektedir.

Aralık ayının sonuna doğru 23 TL olacak!

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer Aralık ayı için Dolar tahmini yeniledi. "Doların bu seviyelerde kalması doların yükselmeyeceği anlamına gelmiyor. Sadece politika faizinin indirilmesinin bir etkisinin olmayacağını söylüyorum. Çok yüksek ihtimal aralık ayının sonuna doğru biz 23 liranın üzerinde bir dolar kuru göreceğiz."