Hayat Pahalılığı Kasırga Gibi Yıkıp Geçiyor! Sınır 25,422 TL'ye Çıktı

Hayat Pahalılığı Kasırga Gibi Yıkıp Geçiyor! Sınır 25,422 TL'ye Çıktı
Küresel ekonomik kriz ve yükselen enflasyon çok sayıda sektöre zam olarak yansıdı. Temel gıdadan enerjiye, giyimden lüks tüketime varıncaya kadar birçok kalemde fahiş zamlar vatandaşı geçim sıkıntısına düşürdü. Yükselen...

Küresel ekonomik kriz ve yükselen enflasyon çok sayıda sektöre zam olarak yansıdı. Temel gıdadan enerjiye, giyimden lüks tüketime varıncaya kadar birçok kalemde fahiş zamlar vatandaşı geçim sıkıntısına düşürdü. Yükselen enflasyon karşısında alınan maaşlar da eridi.

Vatandaşın geçim sıkıntısına düştüğünün en büyük göstergesi ise açlık ve yoksulluk sınırı oldu. Türkiye’de yükselen enflasyonun sonuçları neticesinde açlık sınırı asgari ücretin yaklaşık iki katına çıktı.

Temel gıda fiyatlarında meydana gelen artışlar sebebi ile dört kişilik bir aile için kasımda açlık sınırının 8,657 liraya çıktığını, yoksulluk sınırının ise 25,422 TL'ye yükseldiği Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu tarafından duyuruldu.

BİSAM Araştırma Sonuçları Açıklandı

"Birleşik Kamu-İş Açlık-Yoksulluk Araştırması Kasım 2022" sonuçları belli oldu. Açıklanan sonuçlara göre, kasım ayında açlık sınırı bir önceki aya göre 434 TL yükselirken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 475 TL daha artarak 16,765 TL'ye çıktı. Kasım ayında yoksulluk sınırı ekim ayına göre 909 TL yükseldi.
Açıklanan verilere göre, son bir senede açlık sınırı 4,767 lira, gıda dışı ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 7,558 lira yükselmiş oldu.

Birleşik Kamu-İş tarafından yapılan açıklamada, "Ailelerin gıda ve gıda dışı ihtiyaçlarını insan onuruna yaraşır bir şekilde yoksunluk hissi çekmeden karşılayabilmesi için yapması gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı son bir yılda toplam 12,325 liralık artış gösterdi" ifadelerine yer verildi.