Haziran 2023 Evde Bakım Maaşı Yatan İller Listesi! 4336 TL Ne Zaman Hesaplara Yatacak?

Haziran 2023 Evde Bakım Maaşı Yatan İller Listesi! 4336 TL Ne Zaman Hesaplara Yatacak?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, vatandaşlara müjde verdi. Yeni ödeme listesinde yer alan vatandaşlara 4 bin 336 TL nakdi yardım yapılacağı duyuruldu. Her yıl verilen evde bakım maaşının Haziran ayı ödemeleri belli olurken,...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, vatandaşlara müjde verdi. Yeni ödeme listesinde yer alan vatandaşlara 4 bin 336 TL nakdi yardım yapılacağı duyuruldu. Her yıl verilen evde bakım maaşının Haziran ayı ödemeleri belli olurken, vatandaşlar hangi illerde bakım ücretlerinin yatırıldığını sorgulamaya başladı.

TC kimlik numarasına göre PTT tarafından gerçekleştirilen evde bakım maaşı ödemeleri, Ziraat Bankası ve PTT hesaplarına yatacak. Peki, Haziran ayında kimler evde bakım ücreti alabilecek? Evde bakım maaş listeleri yayımlandı mı? İşte tüm merak edilenler...

Evde Bakım Maaşı Kimler Alabilir?

Ağır engelli hastaları veya yaşlı yakınlarını bakan kişilere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenli olarak evde bakım maaşı ödemesi yapılıyor. Evde bakım maaşı alabilmek için, hane içindeki kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte birinden az olması ve engelli kişinin sağlık raporunun bulunması gerekiyor. Bu şartları sağlayanlar, başvurularını e-devlet üzerinden ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından fiziksel olarak yapabiliyor.

Söz konusu evde bakım maaşını alabilmek için e-Devlet ya da Ziraat Katılım üzerinden başvuru yapmak gerekiyor. E-devlet üzerinden başvuru yapmak isteyenler, T.C. kimlik numarası ve şifreleriyle giriş yaptıktan sonra "evde bakım maaşı başvurusu" yazarak doldurulması gereken formu onaya gönderip başvurularını tamamlayabilirler.

Evde Bakım Maaşı Listeleri Yayımlandı

Evde bakıma muhtaç olan yakınlarına bakan kişilere verilen evde bakım maaşı Haziran ayında hesaplara yatmaya devam edecek. Kendi yaşadığı il listesinde yer alanlar, ödemelerini PTT şubelerinden veya Ziraat Bankası hesaplarından alabilecekler. PTT'den ödeme alanlar, T.C. kimlik kartlarıyla birlikte şubelere giderek ödemelerini alırken, Ziraat Bankası'ndan ödeme alanlar ise bankamatik kartlarıyla birlikte ATM'den paralarını çekebilirler.

Evde Bakım Maaşına Ne Kadar Zam Geldi?

Bakanlık tarafından sağlanan devlet desteği ödemeleri, 2023 yılında artış gösterdi. Evde bakım maaşı ödemeleri, her yıl olduğu gibi memur maaş katsayısına göre zamlı olarak hesaplara yatırılıyor. 2023 yılında yeni zamla birlikte evde bakım maaşı 4 bin 336 TL oldu. Yani evde bakım maaşı %30 artışla hak sahiplerinin hesaplarına 4 bin 336 TL olarak ödeniyor.

Evde bakım maaşı almak için gerekli şartları taşıyanlar, her ay düzenli olarak bu ödemeyi alabilmektedir. Evde bakım maaşı için her ay tekrar başvuru yapmaya gerek yoktur, tek bir seferlik başvuru yeterli olmaktadır.

Evde Bakım Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Evde bakım maaşının yattığına dair bilgi almak için iki farklı yöntem bulunmaktadır. Evde bakım maaşı almaya hak kazanan vatandaşlar, SMS veya e-Devlet sistemi üzerinden sorgulama yapabilirler. e-Devlet üzerinden sorgulama yapmak isteyenlerin "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" sayfasından evde bakım aylığı sorgulamasına tıklaması yeterlidir. Sisteme kayıtlı olan vatandaşlar, T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle sorgulama işlemini gerçekleştirebilirler.

Ziraat Katılım Bankası aracılığıyla maaşlarını alan kişiler ise cep telefonlarının mesaj bölümüne "BAKIYE" yazarak 4747 numarasına SMS göndererek bakiyelerini takip edebilirler. SMS gönderme işlemi sonucunda operatör tarafından 1 SMS ücreti tahsil edilmektedir.

Haziran Ayı Evde Bakım Maaşı Ne Zaman Yatacak? 

Daha önceki aylarda da olduğu üzere 2023 evde bakım maaşı yine ayın 15'i itibarıyla hesaplara yatmaya başlayacak. Yani, 15 Haziran'dan sonra hak sahiplerinin TC kimlik numaralarına göre evde bakım maaşı hesaplara yatacak.