İstifa ederek ihbar süresini beklemeden tazminat almanın yolu ortaya çıktı! İşte adım adım yapılacaklar rehberi!

İstifa ederek ihbar süresini beklemeden tazminat almanın yolu ortaya çıktı! İşte adım adım yapılacaklar rehberi!
İş değiştirme konusunda yaşanan en büyük sorun, ihbar süresi ve tazminat konuları oluyor. İş Kanunu'nda gerçekleşen son düzenlemelerin ardından çalışanlar, pek çok maddeden birinin bile kendileri için geçerli olması durumunda ihbar süresi beklemeden istifa edebiliyor ve böylece tazminat da alınıyor. Peki, bu maddeler neler? İşte konuya ilişkin tüm detaylar...

Bir işyerinde geçirilen bir yıldan fazla bir zamandan sonra emeklilik veya işten çıkarılma halinde çalışanlar, kıdem tazminatı kazanmaya hak sahibi oluyor.

Son dönemlerde özellikle yeni nesil çalışanlar arasında iş değişikliği yapmak daha yaygın duruma gelirken, mevcut işinizden ayrılışınız esnasında bazı sorunlar meydana gelebiliyor.
Yasalara göre iş yerinde çalışılan süreye göre hesaplanan kıdem tazminatı, yeni bir işe başlamanın önünde büyük bir handikap durumuna dönüşebiliyor. Hizmet süresi 6 aydan az olan çalışan için 2 hafta, 6 aydan 1.5 yıla kadar olan çalışan için ise 4 hafta ve hizmet süresi 1.5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş işçi için 6 hafta olarak belirlenen ihbar süresi, yeni bir işe başlamayı güç hale getiriyor.

Çalışanlar, yeni fırsatı değerlendirmek için ihbar süresine uymamaları durumunda ise, söz konusu süre kadar atlıkları tutarında ödeme yapmak zorunda kalıyorlar. Aynı zamanda bir diğer büyük sorun ise, çalışanların tazminat miktarından kaynaklanıyor.

Uzun süreli çalışmalar neticesinde senelerce biriken tazminat hakkı, iş değişikliği hususunda en büyük tereddüt olarak çalışanın karşısına çıkıyor. Çalışanlar, senelerce çalıştığı işyerini bırakarak tazminat haklarından vazgeçmek istemezken, son zamanlarda İş Kanunu'nda gerçekleşen düzenlemeyle beraber istifa etmek ve tazminat hakkı almak yaygın bir hale dönüştü.

shutterstock-2228386021-001.jpeg

ÇALIŞANLAR İSTİFA ETSE DE İHBAR SÜRESİ BEKLEMEYECEK VE TAZMİNAT ALABİLECEK

Fakat Türkiye'de son dönemlerde İş Kanunu'nun büyük ölçekli değişikliklere uğraması, üzerinden seneler geçmiş olsa da ihlal durumlarında çalışana istifa ve tazminattan tam olarak yararlanma hakkı veriyor.

Siz de çalışma yaşamınız süresince aşağıdaki durumlardan birine maruz kaldıysanız, çalıştığınız işyerinden istifa etme ve kıdem tazminatınızı eksiksiz alma hakkına sahipsiniz.

İşte o şartlar:

- Maaşınız zamanında yatmamışsa
- Fazla mesai ücretlerin geç ya da eksik ödeniyorsa
- İşyerinde bir üst kademedeki kişi tarafından baskıya / mobbinge maruz kalıyorsan
- Maaşın bir kısmı hesabına, bir kısmı ise (prim adıyla) elden veriliyorsa
- Yıllık izin ya da resmi tatiller olmak üzere izin hakların kullandırılmıyorsa

bir-baslik-ekleyin.png

SAĞLIK GEREKÇESİYLE İŞTEN AYRILMALAR DA TAZMİNAT HAKKINA NEDEN OLUYOR

Bu şartların haricinde, tıpkı askere gidecek çalışanın eksiksiz tazminat alabilmesi gibi, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek işten ayrılan kişi de kıdem tazminatına hak kazanıyor.

Örneğin bir çağrı merkezinde müşteri temsilcisi olarak çalışan işçi, bir doktordan 'gürültülü yerde çalışması uygun değildir' şeklinde bir rapor alması halinde, mevcut işine devam edemeyeceğini gerekçe göstererek tazminat hakkı alabiliyor.