Kiracı ve Ev Sahipleri İçin 1 Eylül'de Başlayacak! Nakit Kira Desteği + Tam Koruma Devri
Temmuz ayında sona erecek olan %25'lik zam sınırı sonrasında kiracıların da ev sahiplerinin gözü de yeni açıklamalara döndü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da köklü çözümler bulunması gerektiğini vurguladığı kira probleminde yeni düzenlemelerin yapılması bekleniyor.
Önümüzdeki günlerde yeni düzenlemelerin hayata geçmesi beklenirken kira desteği ve yeni zam sınırı koyulması ihtimali güçlendi. Daha önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yaptığı açıklamalar doğrultusunda memurlara maaş katsayılarına ve yaşadıkları illere göre kira yardımı yapılması beklentisi oluştu.
Kira yardımı beklentisinin yanı sıra Temmuz ayında sona erecek olan %25'lik sınırla ilgili de yeni bir düzenleme gelmesi de bekleniyor. Ev sahiplerinin çoğunlukla uymadığı ve isyan ettiği %25'lik tavan sınır, kiracılar tarafından oldukça iyi karşılanırken, yeni düzenlemenin herkese uyması bekleniyor.
Adalet Bakanlığı Çalışmalara Başladı
Türkiye'de vatandaşların en yaygın ekonomik sorunlarından biri yüksek kira fiyatları olurken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonrasında bu sorunlara köklü çözümler bulunması gerektiğini belirtmişti. Aynı zamanda Adalet Bakanlığı da ilgili yasal düzenlemeler için çalışmalara başladığını kaydetmişti. Yapılacak olan çalışmalarda ise yine, kiracıların yüksek kira bedellerinden zarar görmemeleri, ev sahiplerinin de uygun bir miktarda kira alabilmeleri amaçlanıyor.
Süre Uzatılacak mı?
Geçtiğimiz yıl Temmuz ayının başında kira zammı sınırlaması getirilerek ev sahiplerinin yüzde 25'ten fazla kira artışı yapmaları engellenmişti. Bu kira zammı sınırlaması, tam anlamıyla sorunları çözmek için yeterli olmasa da bu sürenin 1 yıl daha uzatılabileceği konuşuluyor. Ancak dediğimiz gibi, şimdilik çalışmalar da devam ettiğinden konuyla ilgili net bir bilgi bulunmuyor.
Memurlara Kira Desteği mi Geliyor?
Kiracı olan memurlar da yüksek kira bedellerinden kaynaklı büyük sıkıntılar yaşıyor. Bu nedenle özellikle büyük şehirlerde görev yapan memurlara koruma kalkanı altında kira yardımı desteği sağlanacağı düşünülüyor. Daha önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun memurların kira fiyatları altında ezildiğine dair yaptığı açıklamalar ise 2023 kira desteği aramalarını güçlediriyor.
Hatta öyle ki Çavuşoğlu, düzenlediği bir basın toplantısında şunları kaydederek çoktan memurlara yeşil ışığı yakmıştı:
Bu ahlaki de değil, insani de değil. Yasal düzenlemelerle ve ilave tedbirlerle gereğini yapacağız. Büyük şehirlerde memurlara il ve ilçe bazında kira katkısı vereceğiz. TOKİ eliyle bölgemize yeni konutları da süratle kazandırıp arz talep dengesini sağlayacağız.
Gelen kulis bilgileri ve medyada yer alan iddialara göre kira desteklerinin, memurlar için il ve ilçe bazında değerlendirilerek uygulanması bekleniyor. Ne kadar ve ne zamanlarda kira desteği yapılacağı ise bir ön hazırlık sonrasında açıklanacağı tahmin ediliyor.
Yapılması beklenen destekten kamuda çalışan kadrolu memurlar, sözleşmeli memurlar ve kamu işçilerinin faydalanması bekleniyor. Ortalama kira fiyatları ve bölgedeki diğer maliyetler göz önüne alınarak geçim endeksinin oluşturulması beklenen destekte özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerde kira tutarları değerlendirilerek harcamaları azaltacak ve yaşamı kolaylaştıracak miktarlar belirlenecek.
Fahiş Artışa Ceza Geliyor!
Fahiş kira bedelleri talep eden ev sahiplerine yönelik cezalar getiren yasal düzenleme üzerinde çalışmalar devam ediyor. Adalet Bakanlığı, bu konuda üç aşamalı bir çalışma yürütüyor. Hapis cezası, adli para cezası ve idari para cezası gibi cezaların verilmesi gündemde. Taşınmazın yaşının, metrekaresinin, kat numarasının, konumunun, niteliğinin dikkate alındığı ve bölgelere göre konutların değerlerinin belirleneceği uygulamada; bu kriterler baz alınarak yüksek kira bedeli talep edenlere adli ve idari para cezaları uygulanacak.
1 Eylül'de Başlıyor!
Kiracılar ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar için 1 Eylül itibarıyla yeni bir uygulama başlıyor. Bu tarihten itibaren ev sahipleri, kiracılar hakkında doğrudan dava açamayacaklar. Öncelikle arabulucu yoluyla anlaşmazlıklar çözülmeye çalışılacak. Eğer bu yöntemle çözüm bulunamazsa dava açılabilinecek. Ev sahipleri, doğrudan kiracının tahliyesini talep ederek mahkemeye başvuramayacaklar.