Kısa Çalışma Ödeneği ve İşsizlik Maaşlarında Üst Sınırlar Belli Oldu! Tam 15 Bin TL'yi Bulacak

Kısa Çalışma Ödeneği ve İşsizlik Maaşlarında Üst Sınırlar Belli Oldu! Tam 15 Bin TL'yi Bulacak
Enflasyonla mücadele kapsamında 2022'nin ortasında yapılan zammın yanı sıra, geçtiğimiz gün yeni asgari ücret duyuruldu. Temmuz ayında yapılan %30'luk zamdan sonra, asgari ücrete bağlı olan diğer ödeme hizmetleri de güncellendi....

Enflasyonla mücadele kapsamında 2022'nin ortasında yapılan zammın yanı sıra, geçtiğimiz gün yeni asgari ücret duyuruldu. Temmuz ayında yapılan %30'luk zamdan sonra, asgari ücrete bağlı olan diğer ödeme hizmetleri de güncellendi. Peki, asgari ücret üzerinden hesaplanan işsizlik maaşı ne kadar oldu? Kısa çalışma ödeneğinde güncel fiyat ne? İşte tüm detaylar...

Yüzde 54'lük Zam Geldi! 

Alım gücünün toparlanamaması üzerine tekrar tekrar yapılan zamlarla 2023 asgari ücret, brüt 10 bin TL'ye çıkarıldı. Yapılan zamlarla birlikte net 8 bin 506 TL'ye yükselen asgari ücret, buna bağlı hesaplanan maaşların da yine artışına neden oldu.

Gelişmeyle birlikte hesaplanan yeni işsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneği tutarları da artış kaydetti.

İşsizlik Maaşı Nedir, 2023'te Ne Kadar Olacak?

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından sağlanan işsizlik maaşı, işi olmayan ancak yine de bazı prim şartlarını sağlayan vatandaşlara verilmektedir. Son 3 yılda en az 600 günlük prim ödemesini yapmış ve son 4 aydır da kesintisiz prim ödemesine sahip olan vatandaşların alabildiği bu maaş, brüt asgari ücrete göre hesaplanmaktadır.

Brüt asgari ücretin %40'ı taban fiyat, %80'i ise tavan fiyat olarak belirlenir. Bu oranlara göre, 2023'te ödenecek olan en düşük işsizlik maaşı 4 bin 3 TL ve en yüksek işsizlik maaşı da 6 bin 6 TL olarak hesaplanmıştır.

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir, 2023'te Ne Kadar Olacak?

Kısa çalışma ödeneği; sigortalı çalışan kişinin, işin az olması nedeniyle en fazla 3 aydır çalışamadığı durumlarda ödenen bir ödenektir. Çalışan kişinin son 12 aylık ortalama maaşının %60'ı olarak hesaplanır. Tavan tutar ise mevcut asgari ücretin %150'si alınarak hesaplanır.

Şu anki yeni asgari ücretin üzerinden yapılan hesaplamaya göre ise 2023 yılında ödenecek olan kısa çalışma ödeneğinin tavan fiyatı, 15 bin TL olarak belirlenmiştir.