Konut, Ticari ve Ticari Kredi Çekecekler Dikkat! Kredi Faizlerinde Düşüş Sürüyor

Konut, Ticari ve Ticari Kredi Çekecekler Dikkat! Kredi Faizlerinde Düşüş Sürüyor
Merkez Bankası'nın attığı adımlar ve faiz indirimi karar ile başlayan ticari kredi faizlerinde düşüş sürerken, kredi büyümesi de en yüksek seviyelere ulaştı.Enflasyonda baz etkisi ile yavaşlama öngörülen Türkiye'de kredi...

Merkez Bankası'nın attığı adımlar ve faiz indirimi karar ile başlayan ticari kredi faizlerinde düşüş sürerken, kredi büyümesi de en yüksek seviyelere ulaştı.

Enflasyonda baz etkisi ile yavaşlama öngörülen Türkiye'de kredi büyümelerinde yukarı yönlü ivme sinyalleri izlendi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TCMB'nin verilerin yola çıkılarak yapılan hesaplamalara göre 14 Ekim haftası ile ticari kredilerde faizler 2 senenin en düşük seviyesine gerilerken, bu kredi sınıfında trend büyüme ise 2,5 ayın zirvesine ulaştı.

Ticari Kredi Faizleri Geriledi

Bu dönemde ticari kredi faizleri senelik bazda yüzde 18,7 seviyesine geriledi. Kredi büyümesi ise yüzde 24,6 seviyesine çıktı.

BDDK'nın yayımladığı haftalık bültene göre, sektörün kredi hacmi 14 Ekim 2022 tarihi itibarı ile 41,63 milyar lira arttı. Bu dönemde toplam kredi hacmi 6,85 trilyon liradan 6,88 trilyon liraya yükseldi.

Bankaların Kredi Faiz Oranları Nasıl?

Kamu bankalarında tüketici kredisi faiz oranları 1,55 seviyesindeyken konut kredisi faiz oranları ise 1,29 ve taşıt kredileri 1,61 seviyelerinde. Özel bankalarda ise ortalama rakamlar şöyle; Tüketici kredisi: 2,44, Taşıt kredisi: 2,29 ve konut kredisi: 2,77