Kredi kartı kullananlara kara haber! Limitler 4 kat düşecek, kimse harcama yapamayacak!

Kredi kartı kullananlara kara haber! Limitler 4 kat düşecek, kimse harcama yapamayacak!
Merkez Bankası’nın kredi kartlarına kısıtlama adımının ardından bankalar da harekete geçti. Bu kapsamda, kredi kartlarının limitlerinin 4 kat birden düşeceği öğrenildi. Kart sahipleri bundan sonra ne yapacak? İşte detaylar...

28 Mayıs seçimlerinin ardından ekonomide belirgin değişikliklerin yaşanması ve dolar kurundaki hızlı yükselişin sürmesi, sıkılaşma adımlarında ilave tedbirlerin alınmasına sebep oldu.

Şubat ayının başlarında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)Başkanlığına atanan Fatih Karahan, göreve gelişinin hemen ardından katıldığı bu yılın ilk çeyreğine ait enflasyon raporunda, kart kullanıcılarına ilişkin yeni kısıtlamaların geleceğinin sinyallerini vermişti.

banka-karti-ile-kredi-karti-arasindaki-fark.jpg

MERKEZ BANKASINDAN KART KULLANICILARINI KORKUTAN KARAR

Karahan'ın açıklamasından günler sonra, bankaların neredeyse hepsi müşterilerine gönderdiği ekstre ve kısa mesaj notları ile kredi kartlarından yapılacak nakit çekim işlemlerinin, yatırım araçlarına aktarılması durumunda kredi kartları için kısıtlama işlemleri yapılacağı uyarısında bulunmuştu.

Atılan adımların yeterli etkiyi göstermemesi üzerine döviz işlemlerine yönelik arka kapı müdahalelerine devam eden Merkez Bankası, bankalara yolladığı yeni talimatlar ile kredi kartı sahiplerini tedirgin edecek bir uygulamayı başlattı.

Türkiye'de yıllardır sürdürülen taksitli nakit avans uygulaması, 12 aylık taksitlere olanak tanıyarak milyonlarca vatandaş için önemli bir nakit kanalı oluşturuyordu.

s-d202ad2c0e1f36d41ce73f10231ac6ac8be15c41.webp

NAKİT AVANS VADE LİMİTLERİ 4 KAT DÜŞÜRÜLDÜ

8 ay peş peşe faiz artırımına giderek, son ay yapılan PPK'da faizleri pas geçen ve politika faizini yüzde 45'e yükselten TCMB, kredi kartları için aldığı ek karar ile kart faizleri için asgari bir tavan sınırı belirlemişti. Alınan karara göre politika faizi artırılsa bile kredi kartı faizlerinde referans oran yüzde 3.11, akdi faiz oranı yüzde 3.66, azami gecikme faiz oranı yüzde 3.96 ve nakit avans işlemlerinde uygulanacak faiz yüzde 4.42 olarak belirlenmişti.

Bu durum, kullanıcıların mevcut enflasyon ortamında taksitli nakit avans kullanmasını ve bu parayla yatırım yapmasını oldukça cazip hale getirirken, söz konusu durumun önüne geçebilmek için kredi kartlarından çekilebilecek nakit avans limitleri 4 kat düşürüldü.

12 aylık vade ile nakit avans çekebilen kullanıcılar, artık yalnızca 3 aylık vadeler ile nakit avans işlemini kullanabiliyor.