Kredi kartı kullananlara peş peşe kara haber geldi! Milyonlarca kart sahibi resmen batacak!

Kredi kartı kullananlara peş peşe kara haber geldi! Milyonlarca kart sahibi resmen batacak!
Son zamanlarda kredi kartlarına ilişkin bir düzenleme gerçekleştirileceğine yönelik beklentiler oldukça arttı. Bu kapsamda, kredi kartı limitleri konusunda yeni bir düzenleme sinyali verildi. Peki, taksitle alım ona mı erecek? Kredi kartlarına ne gibi düzenlemeler gelecek? İşte merak edilenler...

Kredi kartlarında yönelik beklenen düzenleme, son zamanlarda bireysel kredi faizlerindeki artış ve krediye erişimde yaşanan zorluklarla bağlantılı olarak önem kazanıyor. BDDK verilerine göre, 12 Ocak 2024 haftası itibarıyla bireysel kredi kartı hacmi 1 trilyon 192 milyar liraya yükseldi. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla bu tutarda yaşanan artış yüzde 157'ye ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde bu hacim 462 milyar 866 milyon lira seviyesindeydi. Peki, kredi kartı kullanımına yeni düzenleme gelecek mi? İşte detaylar...

65e56aca896ad184.webp

HAZİNE VE MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK'TEN AÇIKLAMALAR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartlarıyla ilgili olarak herhangi bir düzenleme çalışmasının şu an için sonuçlandırılmadığını belirtti. Ancak, önümüzdeki dönemde piyasaları bozmadan, sürpriz yapmaksızın bu konuların ele alınacağının altını çizdi.

Bakan Şimşek, kredi kartı limitleri üzerine de odaklanacaklarını ve bankaların belirlediği limitlerin gerçekçi ve belgeye dayalı olması gerektiğine dikkat çekti.

18349253-728xauto.webp

BANKALARIN LİMİT BELİRLEME SERBESTİSİ VE VATANDAŞLARIN DURUMU

Günümüzde, bankalar müşterilerinin bilgisi dışında kredi kartı limitlerini güncelleyebiliyor. Bu durum, geliri düşük vatandaşlar için özellikle tehlikeli bir sarmala dönüşebiliyor. Gelirinin çok üzerinde bir limit belirlenmiş ve borcu olan kişiler, bu borç sarmalı içerisinde sıkıntıya düşebiliyorlar.

kredi-karti-ekstresi-cxco-cover.jpg

TAKSİTLE ALIMA YENİ DÜZENLEME

Kamuoyunda, kredi kartı limitleri ve taksitlendirmelerine ilişkin düzenlemeler konusunda bir beklenti oluştu. Uzmanlar, devletin piyasaya aşırı müdahale etmeden, enflasyonist etkileri bertaraf etmek amacıyla bazı düzenlemeler yapacağını öngörüyor. Özellikle yüksek gelir gruplarına yönelik harcamaların kısıtlanması ve lüks tüketim mallarına taksit sınırlaması getirilmesi gibi düzenlemeler gündemde.

kredi-karti-faizlerinde-degisiklik-olmayacak-16877713-5430-amp.webp

KREDİ KARTI FAİZ ORANLARI

Kredi kartı gecikme ve akdi faizi oranlarının şu anda yüzde 4.50 seviyesinde olduğu ve son dört dönemdir artmadığı gözlemleniyor. Uzmanlar, enflasyonla mücadele kapsamında ve piyasa soğutma çabaları nedeniyle, kredi kartı kullanımını azaltmak amacıyla faiz oranlarının yükseltilmesinin mümkün olduğunu ifade ediyorlar.