Kurban Bayramı Sonrası Emekliler Çok Sevinecek! SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı Maaş Zammı O Tarihte Açıklanacak

Kurban Bayramı Sonrası Emekliler Çok Sevinecek! SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı Maaş Zammı O Tarihte Açıklanacak
Emekli maaş zamlarının ne zaman açıklanacağı ve hangi oranda artışa gidileceği ile ilgili pek çok kişi araştırmalar yapmaya devam ediyor.

Enflasyon verileri baz alınarak temmuz ayında emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağı ile ilgili hesaplamalar sürüyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin yüzde 34 oranında artacağını duyurdu. 8.506 TL olan asgari ücretin 11.402 TL seviyesine yükselmesi sonrasında, emekli maaşları da merak konusu oldu. Bu kapsamda, enflasyon verilerine ek olarak asgari ücret zammı oranında emekli maaşlarına zam yapılması durumunda zamlı maaşların ne kadar olacağı araştırılıyor.

Beş Aylık Enflasyon Oranı Ne Kadar?

Türkiye İstatistik Kurumu, yılın ilk beş ayındaki enflasyon verilerini geçtiğimiz süreçte açıkladı. Ocak-mayıs dönemindeki toplam enflasyon yapılan hesaplamalara göre yüzde 15,26 oldu. Bu durumunda, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için beş aylık zam oranı da yüzde 15,26 olarak belirlendi.

2023/06/06/hesap-makinesi-gorseli.jpg

Haziran Enflasyonu Açıklanma Tarihi

Altı aylık enflasyon verisi henüz belli olmadı çünkü haziran ayı enflasyon rakamları açıklanmadı. Her ayın ilk günlerinde bir önceki ayında enflasyon oranları açıklandığı için haziran enflasyonun ne zaman duyurulacağı da merak ediliyor. TÜİK, 5 Temmuz tarihinde haziran ayı enflasyon rakamlarına dair bilgi verecek. Söz konusu verilerin açıklanmasının ardından, emekli maaşları için da daha net bir tablo ortaya çıkacak. Emekli maaşlarında en az yüzde 20 oranında artış sağlanacağına kesin gözülüyle bakılıyor. Yüzde 20’nin üzerinde artış olması durumunda, en düşük emekli maaşı 9.000 TL seviyesinin üzerinde çıkacak.

2023/06/06/100-turk-lirasi.jpg

Emekli Zammı Ne Kadar Olacak?

Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağı merak edilirken, farklı oranlar üzerinden hesaplama yapıldı. Önceki aylarda 5.500 TL olan en düşük emekli maaşı 7.500 TL seviyesine yükselmiş ve zamlı maaşlar emeklilerin hesaplarına yatmıştı. Yüzde 20,25 ve 30 zammın yanı sıra asgari ücret zammı oranında artış sağlanması durumunda, en düşük emekli maaşı için zam senaryoları şu şekilde:

En Düşük Emekli Maaşına Yüzde 20 Zam Yapılırsa: 9.000 TL
En Düşük Emekli Maaşına Yüzde 25 Zam Yapılırsa: 9.375 TL
En Düşük Emekli Maaşına Yüzde 30 Zam Yapılırsa: 9.750 TL
En Düşük Emekli Maaşına Yüzde 34 Zam Yapılırsa: 10.050 TL