Merkez Bankası'ndan FAST Sistemine İlişkin Flaş Açıklama

Merkez Bankası'ndan FAST Sistemine İlişkin Flaş Açıklama
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 2023'te elektronik para ve ödeme sistemi olan Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) sistemine doğrudan katılımının sağlanacağını açıkladı.Merkez Bankası'nca işletilen ve Ocak...

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 2023'te elektronik para ve ödeme sistemi olan Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) sistemine doğrudan katılımının sağlanacağını açıkladı.

Merkez Bankası'nca işletilen ve Ocak 2021'de kullanıma açılan FAST sisteminde 24 üye banka bulunmakta ve kayıtlı kullanıcı sayısı 19 milyona ulaştı.

TCMB tarafından yapılan açıklamada, "Liralaşma Stratejisi kapsamında dijital ekonomi yol haritasının önemli bir unsuru olan FAST sisteminin kapsam ve kapsayıcılığını arttırmak için gereksinimleri yerine getiren Ödeme ve E-Para Kuruluşları'nın 2023 yılında FAST Sistemine doğrudan katılımı sağlanacaktır" ifadelerine yer verildi.

Merkez Bankası, gelişmenin ödemeler alanında rekabetin ve yenilikçiliğin artmasını destekleyeceğini, yeni ve katma değerli hizmetlerin sunulmasına katkı sağlayacağını tahmin ettiklerini ifade etti.

2023 İlk Çeyreğinde Kullanılacak

Öte yandan açıklamada "FAST İş Yeri Ödemeleri ile ilgili gerekli hazırlıklar tamamlanmış olup, 2023 ilk çeyreğinde kullanılmaya başlanacaktır" ifade edildi.

Böylece mobil uygulamalar ve POS cihazlarının ekranlarında görüntülenen TR-Karekod'u okutulmasıyla hesaptan hesaba anlık ödeme imkânı sunulacak.

Banka verilerine göre FAST sisteminde günlük ortalama 7.9 milyar lira tutarında 6.4 milyon ödeme hesaplar arasında anlık gerçekleşmekte.