Milyonlara Müjde Verildi! Bu Şartları Taşıyanlara Üç Emekli Maaşı Birden Veriliyor

Milyonlara Müjde Verildi! Bu Şartları Taşıyanlara Üç Emekli Maaşı Birden Veriliyor
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen müjde herkesin dikkatini çekmeyi başardı. Özellikle belirli şartlar taşınması halinde iki ya da üç emekli maaşı birden ödenmektedir. Bir kişi birden fazla maaş alabilme hakkına sahip...

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen müjde herkesin dikkatini çekmeyi başardı. Özellikle belirli şartlar taşınması halinde iki ya da üç emekli maaşı birden ödenmektedir. Bir kişi birden fazla maaş alabilme hakkına sahip olmadığından ötürü bu avantajlardan faydalanamamaktadır. Peki, kimler bu haklardan faydalanmakta? Kimlere birden fazla emekli maaşı verilmekte?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından müjde niteliğinde haber verildi. Özellikle sigortalı öldükten sonra kalanların güvence altına alınabilmesi adına SGK tarafından emekli aylığına bağlanmaktadır. Bunun adı ise dul, yetim maaşı veya ölüm aylığı olmaktadır. Bu maaştan emekli vatandaşlarda faydalanabilmektedir. Fakat bu maaştan faydalanmanın bazı şartları vardır. Bu şartları karşılayan kişilere de yüklü miktarda ödeme yapılmaktadır.

SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı sigortası olan kişiler eşi vefat etmesi durumunda dul maaşı almaya hak kazanıyorlar. Her ay binlerce vatandaşın faydalandığı bu çift maaş hakkı hem kadınlara hem erkeklere tanınmaktadır. Yani eğer bir erkeğin karısı emekliyse ve vefat etmişse hayatta kalan kocası kadının emekli maaşını alabilir. Eğer kadının kocası emekli ise ve kocası ölmüşse kocasından kalan emekli maaşı kadına geçecektir.

Üç Maaş Alma Şartları Nelerdir?

Eşinin ölümünden sonra dul aylığı alan ve kendi maaşı olan kadınlar, babaları vefat ettikten sonra yetim maaşı da alabilecekler. Hal böyle olunca bir kişinin alacağı maaş sayısı da üçe yükselmiş oluyor. Elbette bu ödemeden faydalanmak için bazı şartları karşılıyor olmak gerekiyor. Bu şartlar arasında:

Memur veya Bağ-Kurlu eş eğer 2008 yılından sonra vefat ettiyse en az 1800 gün prim ödemiş olması gerekir,

Ekim 2008 yılından sonra ölen ve SSK’lı olan kişinin ise 5 yıldır sigortası bulunması ve minimum 900 gün prim ödemiş olması gerekir,

Çalışmayan ya da emekli olmayan kişi, ölen eşinin maaşının yüzde 75’ini alacaktır.

Çalışan veya emekli olan kişi, ölen eşinin maaşının yüzde 50’sini alır.

Maaş alacak olan çocuklar varsa ödenecek olan para onlara da bölünür.

Çift Maaş Alma Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çift maaş almak için başvuru yapmak isteyen kişilerin SGK İl Müdürlüklerine bizzat giderek başvuru yapması gerekiyor. Başvuru yapacak olan kişinin öncelikle ölüm aylığı talep belgesini doldurup kuruma ibraz etmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra başvuru için gereken tek evrak nüfus cüzdanı olmakta.