Milyonlarca Vatandaş Bu Haberi Bekliyor! 2023 Asgari Ücretle Beraber Onlar da Zamlanacak

Milyonlarca Vatandaş Bu Haberi Bekliyor! 2023 Asgari Ücretle Beraber Onlar da Zamlanacak
2023 asgari ücretin belirlenmesine kısa bir zaman kaldı. Asgari ücrete 2023 yılında yapılacak zammın belirlenmesi için bir araya gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını da yaptı.Yeni asgari ücrete ilişkin henüz...

2023 asgari ücretin belirlenmesine kısa bir zaman kaldı. Asgari ücrete 2023 yılında yapılacak zammın belirlenmesi için bir araya gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını da yaptı.

Yeni asgari ücrete ilişkin henüz bir rakam açıklanmazken günler 2023 asgari ücretin ne kadar olacağı merakla bekleniyor. Asgari ücret zammıyla beraber çok sayıda sektörde yeni zamlar gündem olurken devlet tarafından yapılan birçok ödemenin miktarı da artırılacak.

Türkiye’nin gündeminde şu anda ilk sırayı asgari ücret konusu alıyor. Vatandaşların gözü ve kulağı 2023 yılında asgari ücrete gelecek olan zamma odakladı. Çok sayıda vatandaşın yakından takip ettiği 2023 asgari ücreti belirleyecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı geçtiğimiz hafta ikinci toplantısı da dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılmıştı.

Asgari Ücretteki Yükseliş Belirleyici Olacak

2023 asgari ücret zammı için geri sayım başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2. toplantısı geçtiğimiz gün yapıldı. 7 milyonu aşkın çalışan asgari ücret sürecini yakından takip ediyor. Öte yandan, bu sürecin yalnızca asgari ücretlileri değil bütün çalışanları hatta tüm halkı ilgilendirdiği biliniyor. Çünkü asgari ücrette görülen artış, diğer çalışanların ücret artışları için de belirleyici oluyor. 2023 asgari ücretin belli olmasıyla ücretlerdeki çok sayıda kalem de zamdan etkilenecek.

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, asgari ücretin memurların, sözleşmelilerin ve yüksek ücretlilerin maaşlarında da yükselişe sebep olacağını ifade etti.

Asgari ücretin değişmesiyle çalışma hayatında çok sayıda parametre yeniden belirlenecek. Bunların başında prime esas kazanç, işsizlik sigortasından ödenen en yüksek aylık ve idari para cezaları da bulunuyor.

Sendikalar Göz Önünde Bulunduracak

Asgari ücretin yükselişiyle beraber ön görülecek olan refah payının aynı zamanda diğer çalışanlar için de bir önemli olacağını kaydeden Karakaş, "Buna göre zam oranlarının belirlenmesinde sendikalar bunu göz önünde bulunduracaklardır" şeklinde konuştu.

65 yaş ve engelli aylığının gelir sınırıyla gündelikçi için ödenen prim de asgari ücrete endeksli.

Karakaş, yaptığı açıklamada "Bütün sosyal yardımlara baktığımız zaman, asgari ücret kıstas alınarak maaş bağlanmakta ya da sosyal yardım yapılmaktadır. İsteğe bağlı sigorta oranları da asgari ücret üzerinde artacaktır." ifadelerine yer verdi.