ÖTV İndirimi Sayesinde Bu Araç Modelleri Tam 318 Bin TL Ucuzladı!

ÖTV İndirimi Sayesinde Bu Araç Modelleri Tam 318 Bin TL Ucuzladı!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzalamasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, elektrikli otomobillerde ÖTV matrah değişikliği yapıldı.Sadece Elektrikli Modeller YararlanabilecekDaha önce de yine Resmi Gazete'de yayımlanan...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzalamasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, elektrikli otomobillerde ÖTV matrah değişikliği yapıldı.

Sadece Elektrikli Modeller Yararlanabilecek

Daha önce de yine Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, araç fiyatlarındaki ÖTV düzenlemesi konusunda yetki Cumhurbaşkanı Erdoğan'a verilmişti. Özellikle seçim öncesi piyasada büyük bir ÖTV indirimi beklentisi oluşurken, beklenen indirim kısmen geldi. İndirim, sadece elektrikli araç modelleri için geçerli oldu.

Yürürlüğe giren karara göre, (II) Sayılı Listede yer alan bazı araçların ÖTV matrahları yeniden tespit edildi. Elektrikli araçlara yönelik yapılan düzenleme kapsamında, markaların farklı modellerinde ÖTV indirimleri mevcut.

En Yüksek İndirim Tesla'da 

En yüksek indirim oranı Tesla'nın Model X aracında görüldü. Tesla Model X'te ÖTV indirimi 318 bin TL'ye kadar çıkarken, Audi ve Porsche gibi markaların elektrikli araç modellerinde de yine ÖTV indirimleri söz konusu.

ÖTV indirimi yapılan diğer araçlar arasında BMW i3, Mercedes-Benz EQC, Volkswagen ID.4, Nissan Leaf, Hyundai Kona Electric, Peugeot e-2008, Opel Mokka-e ve Kia Niro EV gibi modeller de yer aldı.

Elektrikli araçlara yönelik ÖTV indirimi, bu araçların daha cazip hale gelmesine yardımcı olurken ve ülkemizdeki elektrikli araç kullanımını da yaygınlaştırabilir.

Yüzde 10'lük ÖTV Dilimine Alındı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla hayata geçirilen yeni ÖTV düzenlemesi ile ilgili olarak Resmi Gazete'de yayımlanan karar, elektrikli araçların ÖTV dilimlerinin belirlenmesinde kullanılan matrah limitlerinin yükseltilmesini öngördü.

Ayrıca, Çin'den gelen elektrikli araçlara uygulanan ilave gümrük vergisi oranı da yüzde 10'dan yüzde 40'a yükseltildi. Yeni düzenleme sonrasında, 160 kW güce kadar olan ve vergisiz fiyatı 1 milyon 250 bin TL'yi aşmayan elektrikli araçlar yüzde 10'luk ÖTV dilimine girdi. 1 milyon 250 bin TL'yi aşan araçların ise yüzde 40 oranında ÖTV ile vergilendirileceği bildirildi.

Yeni ÖTV düzenlemesi, araçların motor gücü ve fiyatına göre belirlenecek ve bazı araç modellerinde fiyat indirimi, bazılarında ise zam yapılmasına sebep olacak.

Orta Sınıf Araçlara İndirim Sağlayacak

TOGG modeli henüz satışa sunulmamışken yapılan bu düzenlemenin yanı sıra, TOGG fiyatı için de özel bir ÖTV düzenlemesi bekleniyor. Bu düzenlemeyle birlikte de TOGG'un 160 kW güce sahip arkadan çekişli versiyonu yüzde 10'luk ÖTV dilimine girecek.

Yüzde 20-40 Arası İndirim Görebilir

Deloitte Küresel Ticaret Direktörü Barış Demirel, alınan yeni ÖTV kararıyla ilgili olarak şu yorumu yaptı:

Çin için halihazırda yüzde 10 gümrük vergisi vardı. Yüzde 10 da ilave gümrük vergisi uygulanıyordu. Yeni kararla ilave gümrük vergisi yüzde 40'a çıkartıldı. Pratikte artık Çin'den ithal edilen elektrikli araçlar için yüzde 54 gümrük vergisi uygulanacak.

Çin'den ithal edilen araçların etkileneceğini vurgulayan Demirel'in yanı sıra, düzenleme orta sınıf araçlara yarayacak. Orta sınıf araçlardaki matrah düzenlemesi sayesinde, pazardaki araçlar yüzde 20 ila 40 arasında indirim görecek.

İşte ÖTV indirimli fiyatlarıyla birlikte bazı elektrikli otomobiller:

Hyundai Kona (100 Kw)

Eski fiyat: 1 milyon 192 bin

Yeni fiyat: 937 bin 166 TL

Kia Niro EV

Eski fiyat: 1 milyon 780 bin TL

Yeni fiyat: 1 milyon 399 bin TL

Opel Mokka -e

Eski fiyat: 1 milyon 229 bin TL

Yeni fiyat: 966 bin TL

Pegeout e-2008 GT

Eski fiyat: 1 milyon 275 bin TL

Yeni fiyat: 1.002.381 TL

Citroen e-C4

Eski fiyat: 1 milyon 188.700 TL

Yeni fiyat: 934 bin 600 TL

Mercedes EQA 350 4MATIC

Eski fiyat: 2 milyon 101.500 TL

Yeni fiyat: 1 milyon 970.738 TL