Ötv Muafiyeti 2023 Resmi Gazete'de Yayımlandı! ÖTV Muafiyeti Limiti Değişti

Ötv Muafiyeti 2023 Resmi Gazete'de Yayımlandı! ÖTV Muafiyeti Limiti Değişti
Önceki hafta Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, ÖTV indirimi bekleyenleri üzecek bir açıklamada bulunarak halihazırda araçların zor bulunduğunu ve bu sebeple ÖTV indiriminin gündemlerinde olmadığını duyurmuştu. Bu açıklamanın...

Önceki hafta Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, ÖTV indirimi bekleyenleri üzecek bir açıklamada bulunarak halihazırda araçların zor bulunduğunu ve bu sebeple ÖTV indiriminin gündemlerinde olmadığını duyurmuştu. Bu açıklamanın ardından gazeteci Emre Özpeynirci, 2023'te ÖTV muafiyeti şartlarının zorlaşacağını ve muafiyet üst limitinin yükseltileceğini ifade etmişti.

Geçtiğimiz akşam saatlerinde ise Resmî Gazete’de yayımlanan yeni karara göre ÖTV muafiyeti tavan fiyatı arttıldı.

Resmî Gazete’de yayımlanan yeni karara göre ÖTV Muafiyeti üst limiti 450.500 TL’den 1.004.200 TL’ye çıkarıldı. ÖTe yandan yeni kararda bu yeni üst limitinin1 Ocak 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceği de ifade edildi. ÖTV muafiyetinin, belirli bir oranın üzerinde fiziksel engeli olan vatandaşların yararlanabileceği bir uygulama olduğu biliniyor. Yüzde 90 ve üzerinde fiziki engeli bulunan kişiler, engellerini ispatlayacak belgelerle beraber başvuru yaparak ifade edilen tavan limitin altında satılan araçları ÖTV ödemeden satın alabiliyor ve hem araç sahibi hem de araç sahibinin yakınları bu aracı kullanabiliyordu.

ÖTV Muafiyetli Araçlara İlişkin İddialar

Bu sistemin kötüye kullanılmasından sonra gazeteci Emre Özpeynirci, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni taahütnameyi paylaşarak ÖTV muafiyetinden yararlanmak isteyenlerin karşılaması gereken şartların zorlaşacağını öne sürmüştü. İddiaya göre artık ÖTV muafiyetli "engelli araçlarını" sadece araç sahibi ve 1. dereceden akrabası olan 3 kişi kullanabilecek. Bu kişiler dışında aracı kullanacak bireyler içinse iş akdi sözleşmesi imzalanacak ve sözleşmeyi imzalayanlar resmi olarak araç sahibinin "özel şoförü" sayılacak.

Yayınlanan kararnamede ÖTV üst limiti değişmiş olsa da Özpeynirci'nin öne sürdüğü yeni şartlar hakkında herhangi bir açıklamada bulunulmadı.