Sakın Bunu Yapmayın! Kaçıran EYT'liler Yüzde 55 Fazladan Ödeme Yapacak

Sakın Bunu Yapmayın! Kaçıran EYT'liler Yüzde 55 Fazladan Ödeme Yapacak
Şubat ayı itibariyle yürürlüğe girmesi beklenen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin hizmet borçlanması için yapılan başvurular Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yanıtlanıyor. Zamlı ödeme yapmamak ve başvurunun...

Şubat ayı itibariyle yürürlüğe girmesi beklenen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin hizmet borçlanması için yapılan başvurular Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yanıtlanıyor. Zamlı ödeme yapmamak ve başvurunun yanmaması için kurum tarafından yapılacak tebligatı takip etmek gerekiyor.

EYT düzenlemesinden faydalanmak için çok sayıda kişi 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere doğum, askerlik, diğer hizmet borçlanmaları için başvuru da bulundu. SGK bu haftadan itibaren başvurulara cevap vermeye başladı. Başvurunun yanmaması ve zamlı ödeme yapmamak için SGK'dan gelecek tebligatın takip edilerek, bir ay içinde ödenmesi gerekiyor.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre 2023'ten önce e-devlet veya SGK müdürlüklerine hizmet borçlanması, ihya başvurusu yapan vatandaşlar primlerini Aralık 2022 tarihinde geçerli brüt asgari ücret üzerinden yatıracak.

1 Ocak'tan önce postayla başvurusunu taahhütlü, acele posta sergisi, kargo ile gönderenler de aynı şekilde belgeyi postaya verdikleri tarihte başvurusunu yapmış kabul edilecek. Ödenmesi gereken borçlanma primi tutarı kurum tarafından nüfusa kayıtlı adrese yazılı olarak bildiriyor. Yazının tebliğinden itibaren bir ay içinde borçlanma priminin kurumun banka hesabına ödenmesi gerekiyor. Yurt dışı borçlanma, Bağ-Kur ihyasında da üç aylık süre bulunuyor.

Borçlanma Ödemelerine Dikkat!

Ödeme süresini kaçıranın başvurusu geçersiz sayılıp borçlanması da mümkün olmuyor. 1 Ocak itibariyle ihya başvurusu yapanların da süreyi kaçırmaması şart.

Kaçırmaları durumunda yeni asgari ücret üzerinden (yüzde 55 daha fazla) primi ödemesi gerekir. Kurumun yazıyı gönderip göndermediği evrak takip sayfasından görülebilir.

Emekli aylığını yükseltmek için 2000 öncesi yüksek tavandan borçlanmakta fayda bulunuyor.

Eksik prim günleri isteğe bağlı sigortayla tamamlanacak ise ödenecek prim günü sayısının 1260 günü geçmemesinde yarar var.

Bağ-Kur ihyasında kaç güne ihtiyaç olduğuna bakılmadan, silinen günlerin tamamının satın alınması gerekiyor.

Memur, kamu görevlisi olarak Emekli Sandığı'na bağlı olarak çalışma yaşamını devam ettirenlere verilen ücretsiz izin süreleri de hizmet borçlanması kapsamında yer alıyor.

Geriye Dönük de Talep Edilebiliyor

EYT'li çalışanlar yapmış olduğu askerlik, doğum ve diğer hizmet borçlanmalarını vergiden düşerek maaşını yükseltebilir. Bunun için işyerine başvurmak yeterli olacak. Doğum, askerlik borçlanmasına gidenler ödediği tutarın yüzde 15'ini vergi indirimi yolu ile SGK'dan isteyebiliyor.

Son 5 senede borçlanma yaptığı halde indirimden faydalanamayanlar da bunu geriye dönük olarak talep edebilir.

Primi ödenen borçlanma süreleri sigortalı hizmet olarak sayılıyor.

En düşük borçlanma primi brüt asgari ücret üzerinden hesaplanırken, borçlanılacak sürenin uzunluğuna bağlı olarak hizmet borçlanması için ödenmesi gereken prim tutarı da çok fazla çıkabiliyor.