SGK az önce açıklandı! Milyonlarca emeklinin emekliliği iptal olabilir! Hemen hizmet dökümünüzü kontrol edin!

SGK az önce açıklandı! Milyonlarca emeklinin emekliliği iptal olabilir! Hemen hizmet dökümünüzü kontrol edin!
SGK tarafından yapılan duyuruya göre, emeklilerin hizmet dökümünden yer alan bazı harfler emekliliklerinin iptaline neden olabilecek. Peki bu kodlar hangileri? Kodlar ne anlama geliyor? İşte detaylar...

Milyonlarca emeklinin sigorta prim listesindeki bazı kodlar, dikkat edilmesi gereken bir uyarı niteliğinde oluyor. Bu kodlar, emeklilerin emekliliğinin iptaline ya da sigortanın geçersiz sayılmasına sebep olabiliyor.

sgk-aa-1733749.jpg

3 KODA DİKKAT

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sahte sigorta bildirimlerinin önüne geçmek için iş yerleri üzerinde denetimler yapıyor.

Bu çerçevede şüpheli, sahte ya da kontrol altındaki iş yerleri için 'S' (Sahte), 'Ş' (Şüpheli) ve 'K' (Kontrollü) gibi kodlamalar uyguluyor.

Bu denetimler neticesinde bir hizmetin sahte olduğunun belirlenmesi durumunda ilgili maaşlar kesilebiliyor ve daha önce ödenen maaşların da iadesi istenebiliyor.

sgk-adres-bilgilerinizi-guncelleyin-975728-5.webp

ŞÜPHELİ (Ş) KODU VE DENETİM SÜRECİ

Emeklilerin hizmet dökümünde 'Ş' kodunu görmesi, sigortalı bildirimi gerçekleştiren iş yerinin şüpheli olarak değerlendirildiği ve bu iş yerine ilişkin bir denetim/inceleme sürecinin başlatılacağı anlamına geliyor.

'Ş-Şüpheli' kodu verilen bir işyeri için denetim süreci, sahte sigortalı bildiriminde bulunup bulunulmadığının incelenmesi için yapılıyor. Denetim bitinceye kadar, iş yerinin şüpheli durumu sürüyor ve sonuca göre işlem gerçekleştiriliyor.

yozgatlilar-5-yil-icinde-alin-sgk-tek-seferligine-2000-bin-lira-verecek-1.webp

SONUCA GÖRE EMEKLİLİK İPTAL EDİLEBİLİR

Denetim neticesinde herhangi bir sahtecilik belirlenmezse 'Ş' kodu kaldırılarak iş yerinden gerçekleştirilen hizmet bildirimleri geçerli kabul ediliyor.

Fakat sahte hizmet bildiriminde bulunulduğunun belirlenmesi halinde, 'Ş' kodu 'S' (sahte iş yeri) olarak değiştiriliyor ve bu iş yerinden gerçekleştirilen sahte hizmet bildirimleri iptal ediliyor.

Bu durum emeklilik hakkını kaybeden sigortalılar için aylıklarının kesilmesi ve yersiz ödenen maaşların geri istenmesi gibi neticelere sebep olabiliyor.