'Şirket İstilası' Devam Ediyor! Yüzde 527 Arttı
Rusların Antalya'da açtığı şirket sayısı bir senede yüzde 527 arttı. Bu durum 'şirket istilası' olarak yorumlanırken, Ukraynalıların açtığı şirket sayısı da yüzde 155 artış kaydetti. Sigortalı yabancı işçi sayısında Rus ve Ukraynalılar ilk beşte yer aldı.
Rusya- Ukrayna savaşının ardından Antalya'da, kira ve konut fiyatları, okullarda yabancı öğrenci sayısındaki yükselişle beraber, Rus ve Ukraynalıların açtığı şirket sayısı da bir hayli arttı. Rus yatırımcıların önceki sene açtığı şirket sayısı 2021 yılına göre yüzde 527, Ukraynalıların ise yüzde 155 artış gösterdi. Sigortalı yabancı işçi sayısında da Rus ve Ukraynalılar ilk 5'te yer aldı.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) verilerine göre, Rusya ve Ukrayna'da Antalya'ya gelen çok sayıda Rus ve Ukraynalı iş yeri kurdu.
ATSO Meclis Başkanı Ahmet Öztürk, odaya kayıtlı yabancı şirket sayıları ile Rus ve Ukraynalılara ait şirket sayılarını açıkladı. 5 bin 695 kayıtlı yabancı yatırımcı içinde 1061 şirket ve yüzde 19 payla Rusların ilk sırayı aldığını ifade eden Öztürk, “Rusları, Alman ve İranlı yatırımcılar izliyor. Sadece 2022 yılında 1244 yabancı ortaklı firma kuruluşu oldu. Ruslar, 2021 yılına göre yüzde 527'lik artışla 2022'de 420 yeni yatırımcı sayısıyla da dikkat çekiyor. Rus yatırımcıların sektörel dağılımına bakıldığında, 77'şer tanesi tarım ve bilişim, 73'ü gayrimenkul, 62'si otel-konaklama tesisleri, 54'ü restoran ve eğlence hizmetleri olarak öne çıkıyor" şeklinde konuştu.
2022 Yılında 74 Şirket Kuruldu
Savaş sebebi ile Ukraynalı yatırımcı sayısında da yüzde 155'lik oranla büyük bir artış görüldüğü ifade eden Öztürk, 74'ü 2022 yılında olmak üzere toplam 243 şirketle Ukraynalıların 5'inci sırada olduğunu belirtti. Ukraynalı şirketlerin sektörel dağılımını da belirten Öztürk, 21'i tarım, 18'i inşaat, 17'şeri kozmetik ve kişisel bakım ile reklamcılık ve fuar hizmetleri, SPA merkezi ve diğer spor eğlence amaçlı spor hizmetlerinden oluştuğunu dile getirdi.
Fiyat yükselişleri sebebiyle müteahhitler ve gayrimenkul sektörü temsilcilerine ilişkin olumsuz bakış açıları olduğunu anlatan Öztürk, girdi maliyetlerine bağlı konut fiyatlarında yaşanan sürekli artışlara dikkat çekti ve “Bu rakamların olumsuz yönlerini de iyi analiz etmek gerekir. Bu durumdan bir fırsat yaratmamak, kısa süreli yüksek gelir elde etmek adına kendi vatandaşlarımızı zora sokmamak, yaşam kalitelerini azaltmamak için devletimize ciddi görevler düşmektedir. Yabancıların mülk edinmeleri hususunda devletimiz gerekli tedbirleri alarak, kendi vatandaşlarımızın mağduriyetini giderecektir" ifadelerine yer verdi.
Sigortalı Yabancı İşçi Sayısı Dudak Uçuklattı
Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü verilerine göre, Antalya'da 130 ülkeden 20 bin 872 çalışan yer alıyor. İlk sırada 4 bin 190 kişiyle Kırgızlar, ikinci sırada 3 bin 316 kişiyle Ruslar, üçüncü sırada 2 bin 884 kişiyle Kazaklar, dördüncü sırada 1913 kişiyle Ukraynalılar bulunuyor.