SSK ve Bağkur Maaş Zammında Yüzde 58 Hesaplaması! En Düşük Emekli Maaşı 9 Bin 894 TL Olabilir

SSK ve Bağkur Maaş Zammında Yüzde 58 Hesaplaması! En Düşük Emekli Maaşı 9 Bin 894 TL Olabilir
Emekli maaş zamlarına dair gelişimeler yakından takip edilirken, enflasyon beklentisi sonrası yeni zam tablosu hazırlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı enflasyon verileri baz alınarak her yıl temmuz ve ocak ayında emekli maaşlarına zam yapılıyor. Her iki zamda da en belirleyici oran altı aylık enflasyon farkı olduğu için 5 Temmuz tarihinde açıklanan haziran ayı enflasyon rakamları sonrasında emekli maaş zammı netlik kazandı. Milyonlarca SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklisinin maaşlarında refah payı da dahil olmak üzere yüzde 25 oranında artışa gidilirken, Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 58 seviyesine çıkmasının ardından, enflasyon beklentisi ile ocak zammı hesaplaması yapıldı.

Emekli Zammı Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada emekli maaşlarında yılbaşında yeniden değerlendirme yapılacağını belirmişti. Ocak zammı için yapılacak hesaplamalarda da enflasyon verileri oldukça belirleyici olacak. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 58 olduğunu duyurması sonrası emekli maaşları için hesaplamalar başladı. Yıl sonunda beklendiği gibi yüzde 58 oranında enflasyon ortaya çıkarsa, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için altı aylık zam oranı yüzde 31.92 olacak. Bu durumuda, SSK ve Bağ-Kur emeklileri en az yüzde 31.92 zam alacaklar. Temmuz ayında olduğu gibi ocak ayında da emekli maaşlarında refah payı artışı sağlanırsa, zam oranının daha yüksek bir seviyeye çıkması söz konusu olabilir.

2023/06/06/hesap-makinesi-gorseli.jpg

En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar?

En düşük emekli maaşına yıl içinde ara zam yapılmış ve 7.500 TL altında olan tüm maaşlar 7.500 TL seviyesine çıkarılmıştı. Temmuz zammı da kök maaşlar üzerinden hesaplandığı için en düşük emekli maaşı 7.500 TL kalmaya devam etti. Yıl sonunda Merkez Bankası’nın beklentisinde olduğu gibi yüzde 31.92 oranında enflasyon ortaya çıkarsa, maaşı 7.500 TL olan bir emeklinin zamlı maaşı 9.894 TL seviyesine yükselebilir. Refah payı eklenirse, en düşük emekli maaşı 10 bin TL üzerinden çıkabilir.