TCMB'den Yeni TL Hamlesi! O Uygulama Tarihe Karıştı

TCMB'den Yeni TL Hamlesi! O Uygulama Tarihe Karıştı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), TL mevduat gelişimini destekleyecek yeni bir hamle yaptı. Bankalara yazı gönderen Merkez Bankası, dönüşüm oranlarına göre farklılaşan komisyon uygulamasını bitirdi.Merkez Bankası, bankalara...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), TL mevduat gelişimini destekleyecek yeni bir hamle yaptı. Bankalara yazı gönderen Merkez Bankası, dönüşüm oranlarına göre farklılaşan komisyon uygulamasını bitirdi.

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği yazıda Türk lirası mevduat gelişimini desteklemek ve  yabancı para yükümlülüklerin fazlalaştırılması amacıyla bazı düzenlemeler yaptı.

Komisyon Paya Göre Değişen Oranlarda Alınacak

Yeni düzenleme kapsamında bankalar için dönüşüm oranlarına göre farklılaşan komisyon uygulamasına son verilirdi ve mevduatlardaki Türk lirasının payına göre değişen oranlarda komisyon alınması kararlaştırıldı.

TL mevduat oranı yüzde 60 ve üzeri olan bankalar için yüzde sıfır, yüzde 50-60 bandı için yüzde 3 komisyon alınacak.

Öncesinde yüzde 3 olan TL mevduat oranı yüzde 50'nin altında kalan bankalardan alınan komisyon ise yüzde 8'e yükseltildi.

Yeni Oranların Geçerli Olacağı Tarih Verildi

Komisyonlar, Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık ve ihbarlı döviz mevduat hesaplarında döviz olarak tutulan tutarlarından ödenecek.

Yeni oranlar 23 Aralık 2022 tarihli hesaplama gününden itibaren geçerli sayılacak. Yani daha önce dövizden TL’ye dönüşlerde yüzde 5 olarak hesaplanan komisyon uygulamasına da 23 Aralık itibarıyla son verilecek.

Merkez Bankası, bu uygulama ile 2022 Para ve Kur Politikası metninde paylaşılan yabancı para yükümlülük maliyetlerinin yükseltilecek ve TL mevduat gelişimini destekleyecek yeni bir hamle daha yapmış oldu.