Tiryakileri Bile Bıraktıracak Zam Haberi! Tam 43 TL Zamlandı! Artık Sayıyla Tüketilecek

Tiryakileri Bile Bıraktıracak Zam Haberi! Tam 43 TL Zamlandı! Artık Sayıyla Tüketilecek
Çaykur'dan yapılan yeni bir açıklamada çay fiyatlarının zamlandığı öğrenildi.

Türkiye'de vatandaşları doğrudan etkileyen zamlar art arda gelmeye devam ediyor. Son olarak Çaykur, kuru çay fiyatlarına zam yapma kararı aldı ve çaya ortalama yüzde 43 oranında zam yapıldığı duyuruldu.

Temel ihtiyaç maddelerine yapılan zamlar Türkiye'de hız kesmeden devam ediyor. Son zam haberi, her evde tüketilen kuru çaydan geldi. Çaykur, bir karar alarak kuru çay fiyatlarına zam uyguladığını duyurdu. Peki, çay fiyatları ne kadar arttı?

Yüzde 44 Zamlandı!

Çaykur, 2023 yılında yaş çay alım fiyatına yüzde 64 oranında zam yaparak destek primi dahil kilogram fiyatını 11,30 TL olarak belirledi. Bu fiyat artışıyla birlikte Çaykur, kuru çay fiyatlarında da artışa gitti.

Çaykur'un kuru çay fiyatlarına ortalama yüzde 43 oranında zam yaptığı açıklandı. Yeni zamla birlikte güncellenmiş fiyat listeleri toptan satış yapan şirketlere gönderildi.

cayzamlandi-min.jpg

Çaykur'un en çok satışını gerçekleştirdiği çay markaları Tiryaki ve Rize Turist olarak biliniyor. Ocak ayında yayımlanan fiyat listesinde, 1 kilogram Rize Turist çayının tavsiye edilen perakende fiyatı 97,81 TL idi.

Bugün şirketlere gönderilen yeni fiyat listesinde ise bu çayın tavsiye edilen satış fiyatının 141,54 TL olduğu görülüyor. Bu durumda Rize Turist çayında zam oranı yüzde 44,7 oldu.

Ocak ayındaki fiyat listesinde 1 kilogram Tiryaki marka çayın fiyatı ise 95,95 TL olarak yer alıyordu. Bugün itibarıyla bu çayın fiyatı 138,38 TL'ye yükseldi. Tiryaki markasında da zam oranı yüzde 44,2 oldu.

Çaykur markasının tüm çaylarına yapılan zamların ortalamasının yüzde 43 olduğu bildirildi.

2023cayzammi-min.jpg

TÜİK Verileri Açıklamıştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mayıs ayında çay ve diğer demlendirilen içecek grubunda aylık yüzde 1,48, yıllık ise yüzde 47,25 oranında fiyat artışı olduğu belirtilmişti.

Öte yandan, çay sektörü değerlendirmelerine göre, Çaykur'un yaptığı zamın yeterli olmadığı ve ilerleyen dönemlerde yüzde 10-15 civarında bir zam daha yapabileceği ifade edildi.