Türkiye’nin En Büyük Özel Bankası Değişmedi! İş Bankası'ndan 146,7 Milyar TL

Türkiye’nin En Büyük Özel Bankası Değişmedi! İş Bankası'ndan 146,7 Milyar TL
Türkiye İş Bankası, "Türkiye’nin en büyük özel bankası" olmaya Eylül 2022 itibarıyla aktif büyüklüğünü 2021 sene sonuna göre yüzde 39,3 yükselişle 1,29 trilyon TL'ye çıkararak devam etti.İlk 9 ayda nakdi kredi hacmini...

Türkiye İş Bankası, "Türkiye’nin en büyük özel bankası" olmaya Eylül 2022 itibarıyla aktif büyüklüğünü 2021 sene sonuna göre yüzde 39,3 yükselişle 1,29 trilyon TL'ye çıkararak devam etti.

İlk 9 ayda nakdi kredi hacmini 711,6 milyar liraya, gayrinakdi kredi hacmini 229,3 milyar liraya yükselten bankanın, ekonomiye sağladığı toplam kaynak tutarı 940,9 milyar lira oldu.

Banka aynı süreçte tasarruf sahiplerinin baş tercihlerinden olmayı da sürdürerek toplam mevduat hacmini, 837,7 milyar TL olarak açıkladı. TP mevduat hacmi ise sene sonuna göre yüzde 93,5 yükselişle 324,3 milyar lira oldu.

Kaynak Çeşitliliğini Arttırdı

İş Bankası, uluslararası kredibilitesinin bir sonucu olarak kaynak çeşitliliğini fazlalaştırmayı sürdürdü ve pasiflerinin vadesini uzattı.

İş Bankası, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla konut finansmanında kullandırılmak üzere, Uluslararası Finans Kurumundan (IFC) ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) 227 milyon dolar kaynak sağladı. Öte yandan, Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ile 100 milyon ABD doları tutarında, KOBİ'lerin finansmanında kullanılmak için 5 senelik vadeli kredi anlaşmasına vardı.

İş Enerji Yatırımları AŞ'yi Kurdu

İş Bankası, İş Enerji Yatırımları AŞ’yi de kaynak teminiyle beraber plasman politikalarında da sürdürülebilirliğe başa olmak ve entegre bir enerji portföyü oluşturmak için kurdu.

İmece Çalıştayları’nın ilkini “su” teması ile gerçekleştiren banka böylece ilk 9 ayda, tarım alanındaki faaliyetlerini de sürdürdü.

İş Bankası, senenin ilk 9 ayında 38 milyar TL seviyesinde net kârını açıklarken sermaye yeterlilik oranını da yüzde 22,1 seviyesine yükseltti, özkaynak büyüklüğü de 146,7 milyar liraya çıktı.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran da bankanın ilk 9 aydaki performansını değerlendirdi. Hakan Aran, "2024'te 100. yaşını kutlayacak olan İş Bankası'nın yaklaşık bir asırdır Türkiye’nin iktisadi gelişimine sunduğu katkının altını çizerek "Sağlam finansal yapımızın desteği ve kaliteli hizmet sunumumuzla sağlıklı büyüme stratejisini kararlılıkla uygulayarak, ülke ekonomisine destek olmayı sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.