Yeni Emekli Olacaklar Dikkat! SGK Uzmanı Önemli Detayları Tek Tek Anlattı
Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son bir toplantı gerçekleştirerek EYT'de yaş sınırının kaldırıldığını açıkladı. 2 milyondan fazla vatandaşın emekli olma yolunu açan kararda herkes prim gün sayılarına ve SGK borçlarına bakmaya başladı. İşin uzmanı ise dikkat edilmesi gereken iki detay olduğunu söyledi.
Peki SGK prim borcu ve prim gün sayısında dikkat edilmesi gerekenler ne? İşte Sosyal güvenlik Uzmanı Özgür Kaya'nın konuyla ilgili kaydettikleri...
SGK'da Vakit Harcamayın, E-Devlet'ten Halledin
Artık her şeyin yapılabildiği gibi SGK işlemlerinin de internet üzerinden yapılabileceğini söyleyen Özgür Kaya şunları söyledi:
Ana hatlarıyla olaya baktığımızda yaş şartı kaldırıldı. Vatandaşın SGK’da saatlerini harcamasına gerek yok. Birincisi e-devlet sistemi üzerinden işlemlerini yapabilirler. Doğum borçlanması, askerlik borçlanması, hatta yurtdışı borçlanmasının ev kadınlığı süresinde geçerlilik süresi dahi e-devlet sistemi üzerinden yapabiliyor. Elektronik ortamda hangi şartları yerine getirmişse bunları yapabiliyor. Bunun süresi yok, sınır yok, günü yok, saati yok. Bu iş herkese yetecek niteliktedir. Akşam mesai saatinde sonra yapabilirler. SGK’da kuyruk oluşturmalarına gerek yok. Emeklilikte yaş şartı kaldırıldı.Ancak bu kuyrukların oluşmasının nedeni vatandaşların ne zaman emekli olacaklarını bilmemesi.
Her 5000 Günü Tamamlayan Emekli Olamayacak
Kafa karışıklığı yaratan konulara da değinen Kaya, her 5000 günü tamamlayanın emekli olamayacağını şöyle aktardı:
Bir 5000 günü lafı attılar ortaya biz bunu düzeltmeye çalışıyoruz. Bakın 5000 gün lafı diye bir şey yok. 5000 gün ile 5975 gün arasında bir priminizin olması gerekiyor. Her 5000 günü tamamlayan, 45 yaşına giren, 48 yaşına giren, 50 yaşına giren emekli olacak diye bir yasa yok. Siz 55 yaşınıza da girseniz, sizin 5000 gününüzde olsa sizin sigorta başlangıç tarihiniz ne ise tamamlamanız gereken gün sayısı da odur.8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmanız gerekiyor. Sigortalı olduğumuz tarih itibariyle tamamlamamız gereken prim gün sayısını tamamlamanız gerekiyor. Başlangıç yılı itibariyle mesela 80 yılı itibariyle kişi 5000 günü tamamladığı takdirde emekli olabiliyor ama 1991 tarihinde sigortalı olan bir kişi 5521 günü tamamlaması gerekir. 1997 tarihinde sigortalı olan bir kişi 5825 günü tamamlaması gerekir. 1999 yılında sigortalı olan biri 5975 günü tamamlaması gerekir. Bu günler tamamlanmadıysa siz istediğiniz kadar 8 Eylül 1999 tarihinde sigortalı olun emekli olamazsınız.
Hizmet Yılını Tamamlayamayanlar Emekli Olamayacak
Hizmet yılının önemine değinen Kaya, son olarak şunları söyledi:
Emekli olmak için üç tane şart vardı. Bir tanesi yaştı. Yaşı tamamlayamayanlar emekli olamıyordu. Cumhurbaşkanının yaptığı bu üçüncü şartın tamamlaması yani yaş şartının kaldırılması. Geriye ne kaldı prim gün sayısı ve hizmet yılı. Bugünü 31 Aralık 2022 olarak var sayarsak 31 Aralık 1997 tarihinden önce sigortalı olanlar 25 yıllık hizmet süresini tamamlamıştır. 1 Ocak 1998 tarihinden sonra sigortalı olanlar hali hazırda hizmet 25 yıllık hizmet süresini tamamlamamıştır. Gününüzü tamamlasanız bile hizmet yılınızı tamamlayamadığınız için emekli olamazsınız. E-devlet sistemi üzerinden günlerini teyit edebilirler.