Herkes EYT Beklerken SGK'dan Öncelikli Erken Emeklilik Açıklaması Geldi

Herkes EYT Beklerken SGK'dan Öncelikli Erken Emeklilik Açıklaması Geldi
Milyonlarca çalışan emeklilik hayaliyle çalışma hayatlarını sürdürürken bir yandan son dönemin popüler gündemi EYT yasasında da sona gelinmiş durumda. Herkes EYT yasası ile emekli olmayı beklerken SGK'dan flaş açıklama geldi!...

Milyonlarca çalışan emeklilik hayaliyle çalışma hayatlarını sürdürürken bir yandan son dönemin popüler gündemi EYT yasasında da sona gelinmiş durumda. Herkes EYT yasası ile emekli olmayı beklerken SGK'dan flaş açıklama geldi! SGK tarafından yapılan duyuru ile erken emeklilik müjdesinin detayları açıklandı. Peki nasıl erken emekli olunur? Bugün dilekçe vererek derhal emekli olabilirsiniz! Kadın çalışanlara 45-46-47 yaşında, erkek çalışanlara 48-49 yaşında emeklilik imkanı! 3600 gün üzerinden Erken Emeklilik müjdesinin tüm detayları haberimizde sizlerle...

Sigortalı olarak çalışan milyonlarca vatandaş bir gün emekli olabilmenin hayallerini kuruyor ve çalışma hayatı süresince ne zaman emekli olacağını araştırıyor. Bilindiği üzere sosyal sigorta mevzuatımızda emekli olabilmek için 3 şartın birlikte sağlanması gerekiyor. Bu çerçevede sigortalının hizmet yılı, sigortalılık prim ödeme gün sayısı ve yaş şartlarını tamamlaması aranıyor. Bazı hallerde ise erken emeklilik imkanı mümkün olabiliyor. Diğer taraftan son dönemde EYT konusu da gündemde. Son olarak bugün açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT çalışmasında sona gelindiğini ve en geç Aralık ayında çalışmanın Meclis gündemine gireceğini açıkladı. Tüm çalışanlar EYT'ye odaklanmışken emeklilikle ilgili flaş açıklama SGK'dan geldi!

SGK'DAN ERKEN EMEKLİLİK AÇIKLAMASI

SGK mevzuatı bazı hallerde erken emekliliğe imkan tanıyor. Mevzuatta yer alan şartları taşıyan tüm çalışanlar erken emeklilik hakkından faydalanabiliyor ve dilekçe vererek derhal emekliye ayrılabiliyor.

Engelli çalışanlardan 4/A'lı olarak çalışma hayatını sürdürenler engellilik oranı ve sigorta başlangıç tarihlerine göre farklı şartlarda emeklilik hakkı elde edebiliyor. Ayrıca bu kişilerde emeklilik için yaş şartı aranmıyor. Engelli olup emekli olmak isteyenlerde kanunun aradığı şartlar engellilik oranına göre değişkenlik gösteriyor. Sağlık raporu ve engellilik raporu evrakları ile SGK'ya müracaat edilmesi gerekiyor.

YAŞ ŞARTI OLMAKSIZIN DERHAL EMEKLİLİK

Tam teşekküllü bir hastaneden alınan Sağlık Kurulu raporu ile engellilik oranı %40 ve üzerinde olan tüm çalışanlar yaş şartı aranmaksızın, değişen prim ödeme gün sayısı şartlarıyla derhal emekli olabiliyor. Yüzde 80 ve üzeri engeli olanlar ise 15 yıl veya 3600 prim günü ile derhal emekliliğe hak kazanabiliyorlar. Yüzde 60 ila 79 arasında engellilik durumu bulunan çalışanlar 1991 öncesi sigorta başlangıçları bulunuyor ise 15 yıl ve 3600 prim günü üzerinden emekli olmaya hak kazanıyorlar.

3600 PRİM GÜNÜ ŞARTI

Engelli çalışanların erken emekliliğinde en önemli şart ise 3600 prim ödeme gün sayısının tamamlanmış olması. 3600 prim ödeme gün sayısı tamamlayan ve engel oranı %80'in altında olan engelliler 3600-4080 gün prim ödeyerek erken emekliliğe ayrılabiliyorlar.

Diğer taraftan çalışma hayatları süresince ortaya çıkan çalışma gücü kayıpları nedeniyle emeklilik de SGK'ya müracaat ederek gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca çalışırken geçirdiği kaza veya hastalık nedeniyle çalışma gücü kaybına uğrayanlara tazminat ödemesi de gerçekleştiriliyor.