EYT'lilerin Dikkatine: Bakan Bilgin Prim ve Kıdem Tazminatının Detaylarını Açıkladı!

EYT'lilerin Dikkatine: Bakan Bilgin Prim ve Kıdem Tazminatının Detaylarını Açıkladı!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milyonlarca yurttaşın merak ettiği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yapılan düzenlemelere ilişkin açıklamalar yaptı.5.500 TL'lik asgari ücrete %50 oranında zammın gerçekçi...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milyonlarca yurttaşın merak ettiği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yapılan düzenlemelere ilişkin açıklamalar yaptı.

5.500 TL'lik asgari ücrete %50 oranında zammın gerçekçi olmayacağını ve işletmelerin ödeyebilecekleri bir ücret aradıklarını söyledi.

Başlangıç Tarihi Çekilmeyecek

Aralık ayında tamamlanması beklenen EYT düzenlemesiyle ilgili olarak Bilgin, 8 Eylül 1999 tarihinin net olduğunu söyledi. Yıpranma hakkı, doğum, askerlik borçlanması olsa dahi, başlangıç tarihinin geriye çekilemeyeceğini bildirdi. Eksik kalan prim gün sayısını telafi edilebileceğinin de altını çizdi.

Primler Eşitlenecek

Emeklilerin çalışmaya devam etmesi durumunda, normal çalışanlara göre primlerinin 5 puan yüksek oluşundan da bahsetti. Bu farkın ortadan kaldırılmasını istediklerini belirten Bilgin, 'işveren emekli çalıştırdığında daha fazla prim ödüyor. Oradaki primleri eşitleyeceğiz. Yani, işverenlere sen EYT'liyi işten atma, biz sana sosyal güvenlik desteği primi vereceğiz' dedi.

İşveren Kıdem Tazminatını Hazır Tutumalı!

EYT'lilerin kıdem tazminatı konusunda da işveren taleplerine değinen Bilgin, hükümetin bazı formülleri olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

Bu çok da büyük bir sorun değil. Çünkü işverenler kıdem tazminatını vergiden düşüyor. Ayrıca kıdem tazminatı işçi ve işverenin uzlaşmasıyla taksitlendirebilir. İşverenler EYT'lilerin kıdem tazminatını ödemek için kredi başvurusunda bulunuyor ancak hükümet buna sıcak bakmıyor. Kıdem tazminatı her zaman işveren tarafından hazır tutulmalı.