İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na İki Yeni Dava Daha

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na İki Yeni Dava Daha
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir ihbar üzerine dava açıldı.İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı yaptığı döneme ilişkin açılan...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir ihbar üzerine dava açıldı.

İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı yaptığı döneme ilişkin açılan davada ilk duruşma 15 Haziran 2023'te Büyükçekmece Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Birinci Dava: 'İhaleye Fesat Karıştırma'

Açılan davada süreç İçişleri Bakanlığı'nın, Ekrem İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı yaptığı zamana ilişkin bir inceleme ile başlamıştı.

Söz konusu inceleme ise 29 Aralık 2015'te gerçekleştirilen bir ihaleyle ilgiliydi. Beylikdüzü Belediyesi, Kültür Merkezleri'nde Personel Çalıştırılması ve Kültür Sanat Organizasyonları Hizmet Alım İşi ihalesine çıktı. E. firmasının kazandığı ihalede, yine E. firmasının yeterli bulunmaması nedeniyle ikinci firma B., itirazda bulundu. Ancak bu itirazı yetkililer reddetti.

İnceleme Emri Verildi 

İçişleri Bakanlığı'nda gündeme gelen konu, bakanlığın ihale sürecine yönelik inceleme başlatmasına neden oldu. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği tarafından yapılan incelemeler sonucunda, hazırlanan rapor Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

Başsavcılık ise İmamoğlu ve ihalede sorumlu olan isimler hakkında soruşturma izni istedi. Bakanlığın izin verdiği soruşturmaya itiraz edilince dosya Danıştay'a taşındı. Danıştay ise 20 Ekim 2020'de soruşturma izninin verilmesini doğru buldu.

Firma İhale Şartlarını Taşımıyordu 

Danıştay kararından sonra Savcılık tarafından yapılan soruşturmada bilirkişi raporu alındı. Raporda ise söz konusu firmanın ihale şartlarını taşımadığı yer aldı. İmamoğlu dahil 7 ismin ifadesini alan savcılık, aynı zamanda İmamoğlu'nun avukatından bir de yazılı ifade aldı. Söz konusu süreçte İmamoğlu'nun hiçbir davada yer almayarak vekaleten avukatını gönderdiği yer alan raporda, 'cezai sorumluluk yüklenemeyeceği açıktır' ifadeleri yer aldı.

Savcılık Tekrar Dava Açtı, Siyasi Yasak İstedi 

Savunmaların alınmasının ardından soruşturma tamamlandı. İmamoğlu dahil 7 isim için 'ihaleye fesat karıştırma' suçu kapsamında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi. Ayrıca savcılık, İmamoğlu'yla birlikte tüm isimlere 'siyasi yasak' cezası verilmesini istedi.

250 Bin TL'lik Kamu Zararı 

Öte yandan yayımlanan iddianamede 250 bin TL'lik kamu zararı olduğu da belirtildi:

Beylikdüzü Belediye Başkanlığı tarafından 2015/166031 ihale kayıt numarası yapılan Kültür Merkezlerinde Personel Çalıştırılması ve Kültür Sanat Organizasyonları Hizmet Alım İşi ihalesinde, şüphelilerin fikir ve eylem birliği içerisinde hareket etmek suretiyle ve ihale alıcısı E., şirketi lehine ancak kamu zararına neden olacak şekilde, ihaleye katılma yeterliğine veya koşullarına sahip olmayan kişilerin ihaleye katılmasını sağlamak ve teklif edilen malları, şartnamesinde belirtilen niteliklere sahip olmadığı halde, sahip olduğundan bahisle değerlendirmeye almak eylemlerinde bulunarak kamu kurumu statüsüne haiz Beylikdüzü Belediye Başkanlığı'nın 250.086,50-TL fazladan para ödemesine ve neticede 250.086,50-TL tutarında kamu zararına neden olan şüphelilerin üzerlerine atılı ihaleye fesat karıştırma suçunu işledikleri anlaşılmıştır.

Dava Tarihi Seçimlerden Hemen Önce 

Büyükçekmece Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede İmamoğlu ve diğer isimlerin 'ihaleye fesat karıştırma' suçundan yargılanacakları davanın tarihi 15 Haziran 2023 olarak belirlendi.

İkinci Dava: 'Hakaret' 

Geçtiğimiz yıl 25 Ekim'de Tuzla İleri Biyolojik Arıtma Tesisi 3. Etap Açılış Programı'nda İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı arasında birtakım gerginlikler yaşanmıştı.

Programda Yazıcı'nın açılış konuşmasından sonra sahneye çıkan İmamoğlu, salondaki gerginlikle ilgili şunları demişti:

Arkadaşlar, o arkadaş burayı germeye gelmiş, bırakın. Sakin, nezaketsiz, bakın arkadaşlar müsaade edin. Bir sakin olun. Vatandaşlarımız buraya döner misiniz? Lütfen, lütfen... Bakın provokasyon devam ediyor. İlgilenmeyin, kötü söz sahibine aittir.

'Arkadaş provakasyona devam ediyor, ilgilenmeyin. Kötü söz sahibine aittir. Zaten arkadaş gergindi, saniyede bir öksürüyordu. Belli ki kendini kurmuş. Twitter belediyeciliği yapıyor. Twitter belediye başkanlığı yapıyor.

Ak Partili Yazıcı ise bunun üzerine İmamoğlu'na 'Nezaketsiz, provokasyon yapmaya devam ediyor, kötü söz sahibine aittir' sözleri nedeniyle, 'Suç işlemeye tahrik', 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama', 'Hakaret' ve 'İftira' suçlarından dava açtı.