Okul tatili uzatıldı

Okul tatili uzatıldı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, alınan son tedbirleri anlatıyor. Bakanlar canlı yayında açıklama yapıyor. Sağlık Bakanı Koca, koronavirüs sebebiyle eğitime verilen aranın uzatılacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk:

* Televizyon aracılığıyla uzaktan eğitime başladık. Geçen bir hafta test haftasıydı. Ama önümüzdeki haftalarda daha dolu dolu programlarla devam edeceğiz. Bilim Kurulunun da önerisiyle evde eğitim sürecini bir müddet daha uzatma ihtiyacı duyduk. 30 Nisan tarihi ortaklaşa kararla ortaya konuldu. 30 Nisan'a kadar okullarımızın tatil olması ve uzaktan eğitimin devam etmesi konusunda bir karar söz konusu.

* Çocukların psikolojisi açısından sınavların zamanında yapılması önemlidir. LGS'nin nasıl yapılacağıyla ilgili 3 farklı senaryomuz var. Genel olarak sınavların ertelenmesi ya da ertelenmemesi bilimsel metodolojinin doğrultusunda belli olacak. YKS için ise kararı YÖK ve ÖSYM verir.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca:

* Bundan sonraki dönemde, hem toplam hasta sayısını, test sayısını, kaybettiğimiz vaka sayısını, yoğun bakımda olan hasta sayısını, entübe olan hasta sayısını ve iyileşen hasta sayısı olmak üzere, dijital ortamda her gün güncellenerek bunu kamuoyu ile paylaşmış olacağız.

* Şehirler arası yolculuklarla ilgili hem kara hem hava yolunca hangi düzenle oturulması gerektiği, olabilecek teması minimalize edebilecek bir yaklaşımı Bilim Kurulu gündemine aldı. Önümüzdeki günlerde biraz daha netleştirmiş olacağız.

* 83 milyonun hepsinin test yaptırması gerekmiyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok.

* Hiçbir testin ücret karşılığı yapılmasını istemiyoruz. Üniversiteler dahil olmak üzere bizim izin verdiğimiz yerlerde, kiti bizden olmak üzere vatandaşımızdan ücret almamak üzere gayret ve çaba içerisindeyiz. Kiti bakanlık olarak veriyoruz. Pozitif çıkan vakanın bulaştırdığı kişileri taramak istiyoruz. Eğer siz temas içinde olduğu kişileri tarayıp izole edemezseniz bu salgınla mücadele edemezsiniz. Bu noktadaki yasal mevzuat da katıdır. Biz bu testi yapabilecek merkezlere yetki vermek istiyoruz. Bunun dışında bu dönemi istismar etmek isteyen laboratuvarlar olursa lütfen bize bildirin, gereği yapılır.

* Genç, orta yaş ve yaşlı fark etmeden herkeste yaygın bir şekilde görüyor. Yaşlı, orta yaşlı ya da kronik hastalığı olan kişilerde daha ağır seyrediyor.