Son Dakika: Ekrem İmamoğlu Davasında Tam 17 Sayfalık Gerekçeli Karar Açıklandı!

Son Dakika: Ekrem İmamoğlu Davasında Tam 17 Sayfalık Gerekçeli Karar Açıklandı!
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu hakkında verilen hapis cezasına yönelik, mahkeme, 17 sayfalık gerekçeli kararı yazdı.Gerekçeli kararda ise 'Sanık Ekrem İmamoğlu'nun Yüksek Seçim Kurulu üyelerine...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu hakkında verilen hapis cezasına yönelik, mahkeme, 17 sayfalık gerekçeli kararı yazdı.

Gerekçeli kararda ise 'Sanık Ekrem İmamoğlu'nun Yüksek Seçim Kurulu üyelerine karşı hakaret suçunu basın önünde işlediği, suçun yüksek yargı mensuplarından oluşan Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek şekilde hakaret ettiği' ifadeleri kaydedildi.

Avukatlardan Açıklama: Karar Tebliği Bize Ulaşmadı

Öte yandan İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat, yaptığı açıklamalarda şunları söyledi:

Ben de ajanslardan öğrendim. Kararın bana tebliğ edilmeden ajanslara servis edilmesi çok ilginç. Bu dava açılırken de aynı şey olmuştu. Ben soruşturma dosyasını kontrol ediyordum, malum gazetelerden iddianame düzenlendiği haberini aldık. Açılmış bir dava görünmüyordu. Yine bizden evvel servis edildi.

Gerekçeli karara karşı işletecekleri sürece ilişkin de konuşan Polat, "Karardaki gerekçeleri gördükten sonra İstinaf dilekçemizi detaylı olarak hazırlayacağız. Hukuki aykırılıkları ortaya koyacağız. Ondan sonra gereğini yapmasını İstinaf ve hakimlerden bekleyeceğiz.

'Olumsuz Davranışlarından Dolayı İndirim Alamamıştır'

Öte yandan kararda, İmamoğlu'nun Ordu valisine hakaret suçundan da adli para cezası almasının olumsuz kanaate sebep olduğu hatırlatılarak şu ifadeler kullanıldı:

Sanığın geçmişi ile ilgili mahkememizde olumsuz bir kanaat oluşturmuş olup, mahkemenizde devam eden yargılama sürecinde 21 Eylül 2022 tarihli duruşmadan sonra basın mensuplarına devam eden davayla ilgili 'olmaması gereken bir daha sürdürülüyor, boş işler bunlar' şeklinde açıklaması, 11 Kasım 2022 tarihli duruşmadan sonra 'şu mahkemeden utanç duyuyorum böyle bir yargılama olamaz, şaka gibi, trajikomik bir durum, beni zerre ilgilendirmiyor' açıklamaları, yargılama sürecindeki davranışları ile mahkemece yapılan yargılamayı ciddiye almamış, bu olumsuz davranışlarından dolayı lehine indirim uygulanmamıştır.

Vurgunun Anlamı: Aptal-Gerizekalı

Ekrem İmamoğlu'nun kullandığı ahmak kelimesinin anlamını da açıklayan mahkeme, şunları kaydett:

Sözün muhatabının YSK üyeleri olduğu duraksanmayacak şekilde açıktır. Sanığın savunmasında sözlerinin muhatabının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olduğunu ileri sürmesi karşılıklı hakaret nedeni ile cezadan kurtulmaya yönelik geliştirilen bir savunma olarak değerlendirilmiştir.

Tam da işte 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır" sözüne yer verildi. Gerekçeli kararda 'ahmak' sözcüğünün kullanılış biçimine değinildi. Karara göre, "Ahmak sözcüğünün cümle içinde kullanış biçimi ve yapılan vurgu dikkate alındığında 'aptal', 'gerizekalı' anlamında kullanıldığı kanaatine varılmıştır.

Son olarak 17 sayfalık gerekçenin sonuncu paragrafında, verilen ceza bütün halinde açıklandı:

Yapılan yargılamada, sonuç olarak sanığın suç tarihinde 'Tam da işte 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır' sözleri kurul halinde çalışan ve kamu görevi yapan; Yüksek Seçim Kurulu Üyelerine karşı yapmış oldukları görevden dolayı, 'ahmak' demek sureti ile hakaret ettiği sabit görülerek, sanığın kişiliği, suçun işleniş şekli, meydana gelen zararının ağırlığı, sanığın yargılama sürecindeki davranışları, tüm dosya içeriği birlikte değerlendirilerek sanığın yukarıda belirtilen gerekçeler ile aşağıdaki şekilde cezalandırılması cihetine gidilmiştir.

Ayrıntılar geliyor...

Neler Olmuştu? 

İBB Başkanı İmamoğlu hakkındaki dava, 31 Mart 2019 tarihinde, seçimlerin YSK tarafından iptal edilmesi üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya verdiği cevapta, YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle açılmıştı.

Süleyman Soylu, isim vermeden İmamoğlu hakkında 'Avrupa'ya giderek Türkiye'yi şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini millet sana ödetecek' demişti.

Bunun üzerine gazetecilerin sorusuna yanıt veren İmamoğlu ise, '31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’da, onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır. Önce ona bir odaklansın' yanıtını vermişti.

Bu yanıttan sonra ise YSK'nın o dönemki başkanı Sadi Güven, kendisi ve görev yapan kurul üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle İmamoğlu hakkında şikayette bulunmuştu.

Şikayet üzerine ise İmamoğlu hakkında dava açılmış, 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verilmişti.