45, 47, 48 Yaşındakiler EYT Beklemese de Olur! EYT'siz Nasıl Erken Emekli Olunur? Emeklilik Yaşı Nasıl Öne Çekilir?

45, 47, 48 Yaşındakiler EYT Beklemese de Olur! EYT'siz Nasıl Erken Emekli Olunur? Emeklilik Yaşı Nasıl Öne Çekilir?
EYT'lilerin beklediği yasanın yanı sıra vatandaşların hepsi emekli olmak için alternatif yollar arıyorlar. Ancak EYT kapsamında olmasanız dahi, emekli olabilmeniz aslında mümkün. Borçlanma yöntemi dediğimiz gün satın alarak...

EYT'lilerin beklediği yasanın yanı sıra vatandaşların hepsi emekli olmak için alternatif yollar arıyorlar. Ancak EYT kapsamında olmasanız dahi, emekli olabilmeniz aslında mümkün. Borçlanma yöntemi dediğimiz gün satın alarak emekli olmak da yine bu yöntemlerden biri. Bu yöntem ise bazı mesleklerin erken emekli olabilmesinin önünü açıyor. Peki, kimler erken emekli olabilir? EYT'li olmayanlar nasıl emekli olurlar?

Erken emekli olmak bildiğiniz üzere tüm vatandaşların hayallerinden biri. Normal koşullarda insanların emekli olabilmesi için belirlenen şartlara tabi olması gereklidir. Bu şartlar içinde ise sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş sınırı yer alıyor.

EYT'siz Emekli Olmak Mümkün mü? 

Vatandaşların EYT'siz emekli olabilmesi için bazı yasal avantajlar bulunuyor. Özellikle sunulan borçlanma avantajı, vatandaşları EYT beklemeden emekli olabilmesindeki en büyük seçenek.

Askerlik, doğum borçlanması ve yurt dışı borçlanması gibi seçenekler, erken emekli olabilmek adına avantaj sağlıyor. Bu borçlanmalara ilave edilen tutukluluk süresi, gözaltı süreleri ve memurların ücretsiz izin süreleri de eklenebiliyor.

Hangi Yöntemlerle Prim Gün Sayısı Artırılabilir?

Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi görenler, tıpta uzmanlık için yurt içi veya yurt dışında geçirilen süreler, prim gün sayısını arttırmak için kullanılabiliyor.

Öte yandan sigortalı olmaksızın avukatlık stajı yapanların staj gün sayıları da ayrı olarak hesaplanıp emeklilik hesabına katılabiliyor. Yine aynı şekilde grev ve lokavtta geçirilen süreler de eklenebiliyor.

Her yıl vatandaşların 3 aya kadar borçlanma yapabilme hakları var. Yani, doktorlar, fahri asistanlık yaptıkları süreleri borçlanabilirler. Ayrıca seçim kanunlarına göre istifa eden kamu görevlileri de istifa ettikleri süreler boyunca seçime kadarki zamanı borçlanabilirler.

Tüm bu yöntemler, erken emekli olabilmeniz için eksik primlerinizi tamamlayacak yöntemler olarak biliniyor. Hatta öyle ki askerlik borçlanması da hesaba katıldığında, iki yaşa kadar bile erken emekli olunabiliyor.

Meslek Ayrıcalıkları Neler?

Borçlanmanın yanı sıra meslek ayrıcalıkları sayesinde de erken emekli olabilmek mümkün. Yıpranma payı da denilen, Fiili Hizmet Süresi Zammı, çeşitli sürelere belli oranlarda gün eklenerek, işe giriş tarihini geriye çekilmesiyle emeklilik imkanı sağlıyor.

Ancak yıpranma indirimiyle çalışanlar işe giriş tarihlerini çekerek erken emeklilik avantajı sağlayabilseler de bununla ilgili bir süre sınırı da var. Çalışanlar, yıpranma indiriminden en fazla 5 yıl süreliğine faydalanabilirler. Yani, 5 yıldan daha fazla indirim yapılamaz. Aynı şekilde madencilik gibi ağır işler de yine sigortalılık yaşını erkene çekebilme imkanı sağlıyor.

Süre sınırının daha farklı olduğu bir meslek ise MIT, TSK ve emniyet mensupları için geçerli. Bu alanlarda çalışan vatandaşlar ise yıpranma payıyla maksimum 8 yıl ek süreyi primlerine ekletebiliyorlar.

Tüm Bunlar Yaşı Etkiliyor! 

yukarıda da bahsettiğimiz üzere Fiili Hizmet Süresi Zammı, emekli olunacak yaşı da düşürüyor. Ancak burada da yine bir sınır söz konusu. Kazanılan sürenin yarısı 3 yılı geçmemek şartı ile emeklilik yaş şartı da düşürülebiliyor. Yani, 50 yaşında emekli olacak birisi, bu yıl şartı ile, 47 yaşında emekli olabiliyor.