60 Yıldır Çözülemeyen Sorun 16 Ayda Çözüldü
60 yıllık vahşi çöp depolamaya son verecek Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri'nin kazı çalışmaları başladı. Tesisin yapılacağı alanda inceleme yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Burası ekolojik bir çöplük olacak. Doğayı, yeraltı sularını, çevreyi kirletmeyen; yapılacak tesisin yakınlarında bulunan Karayusuf ve Hıdırağa köylerini rahatsız etmeyecek ve koku yapmayacak bir çöplük olacak. 3 yıl sonra ekleyeceğimiz elektrik üretimi ile bu proje Türkiye'de bir ilk olacak." ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz günlerde Edirne Katı Atık Birliği Yönetim Birliği Başkanı Recep Gürkan, inşaatı gerçekleştirecek FAM İnşaat Şirketi ortaklarından Mehmet Okur ile birlikte sözleşmesi imzalanan Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisileri'nin yapımına Hıdırağa köyü mevkisinde başkandı.
Edirne Belediye Başkanı ve Katı Atık Yönetim Kurulu Başkanı Recep Gürkan, yapımına başlanan tesisi basın mensuplarıyla birlikte ziyaret etti ve incelemelerde bulundu.
Seçim vaatlerinde verdiği sözü tuttuğunu ifade eden Gürkan, "Görev sürecimizin on altıncı ayında yeni Katı Atık Düzenleme ve Bertaraf Tesisleri'nin bütün işlemlerini bitirdik. Bir proje çizdik, finansı sağladık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından onayımızı ve ÇED raporumuzu aldık, ihalesini, sözleşmesini ve yer tespitini yaptık. Kazı çalışmalarımız ise dün itibariyle başladı." şeklinde konuştu.
TESİS 10 AY SONRA EDİRNELİLERİN HİZMETİNDE
Türkiye'nin en deneyimli firmalarından biriyle sözleşme imzaladıklarını hatırlatan Gürkan, "Edirne Katı Atık Birliği Katı Atık Düzenleme ve Bertaraf Tesisi, 10 ay sonra bitmiş olacak. İnşallah 10 ay sonra açılışını yapacağız. Edirne için önemli bir kazanım olduğundan temel atma töreni de planlıyorum. 60 yıldır kimsenin çözemediği sorunu çözmek bize kısmet oldu." dedi.
ÇEVREYLE DOST, HALKA KATKISI OLAN BİR TESİS
Yapılacak olan tesisle ilgili bilgiler paylaşan Recep Gürkan, yeni tesisin ekolojik bir çöplük olacağını; doğayı, yeraltı sularını, çevreyi kirletmeyeceğini söyledi. Gürkan konuşmasına şöyle devam etti; "Tesis, yakınında bulunan Karayusuf ve Hıdırağa köylerini rahatsız etmeyecek, koku yapmayacak. Onların arazilerini, havasını kirletmeyecek. O konuda da vatandaşlarımız rahat olsun. Burası tamamen çevreyle barışık bir tesis olacak."
ÇÖPTEN GÜBRE VE ELEKTRİK ELDE EDİLECEK
Yıllardır Edirne'nin utancı olan çöplüğün yerine halka katkısı olacak bir tesisin yapıldığını belirten Gürkan, ayrıca tesisteki çöplerden gübre ve elektrik elde edileceğini de ekledi. Gürkan, "Çöpten gübre ve elektrik elde ederek, buradaki köylülerimizle kullanacağız. Arıtma tesisimiz yine var, çöpün sızıntı suları kesinlikle doğaya karışmayacak. Buradan çıkan arıttığımız suyu ise tarla sulamalarında kullanabileceğiz. Buraya gelen çöpü ayrıştırarak ambalaj atıklarını tekrar doğaya kazandıracağız. 3 yıl tamamlandıktan sonra buradan çıkan çöple enerji elde ederek para kazanacağız. Yeniimaret ve Yıldırım Mahallesi sakinlerini yaşadıkları sağlık sorunlarından kurtaracağız. Avrupa’ya çıkış yapan TIR'lara yapışan çöp poşetlerini Avrupa’ya ihraç etme utancından da kurtulacağız." şeklinde konuştu.
Eski çöplüğü gerekli önlemleri alarak kapatacaklarını ifade eden Gürkan şunları söyledi:
"Bu tesisisin keşif bedeli KDV hariç 13 milyon 800 bin TL. Yaptığımız ihalede firmamız en düşük teklifi verdi; 7 milyon 777 bin TL. Yaklaşık yüzde 45'e yakın bir kırımla ihalemizi yapmış olduk. Bu da tabi hem belediyemizin, hem de vatandaşımızın üzerindeki yükün azalması anlamına geliyor. Firma neredeyse bu işten hiç kâr elde etmeyecek.
Buradaki amaçlarının sadece para kazanmak olmadığını bu projenin bir benzerinin Türkiye'de sadece Giresun'da olduğunu, 3 yıl sonra ekleyeceğimiz elektrik üretimiyle Türkiye'de bu projenin tek olacağını söylediler. Kâr amacı gütmediklerini söylediler. Bu da bizi memnun etti. 160 bin metre karelik bir alan, bunun 120 bin metre karelik bölümünde depolama yapacağız."
Daha sonra tesiste başlatılan çalışmaları inceleyen Başkan Gürkan, Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri'nin Edirne'ye hayırlı olmasını diledi.