7 Güzergah İptal Edilecek

7 Güzergah İptal Edilecek
ETUS güzergahlarında büyük değişiklik

Edirne Belediye Meclisi'nin Eylül Ayı Olağan Toplantısında şehir içi toplu ulaşım için uzmanların 5 aylık çalışması sonucu hazırlanan "Kent içi ulaşım master planı" Meclis'ten geçti. Planda 17 minibüs güzergahı revize edildi, 7'si iptal edildi ve yeni hatlar konuldu. Böylelikle 18 olan minibüs hattı 24'e çıkarıldı. Ayrıca büyük bir müjdeyle duyurulan 5D hattının sadece birkaç ay hizmet verdikten sonra kapatıldığı öğrenildi.

Uzmanların 5 ay boyunca sahada çalıştığını ve 7 bin kişiyle yüz yüze anket yapıldığını anlatan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS) hakkında bazı açıklamalarda bulundu.

Uzmanların yaptığı çalışma sonrasında haritalar düzenleneceğini ve şehrin çeşitli noktalarına asılacağını anlatan Gürkan: "Çeşitli noktalarda da vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtılacak. Vatandaşlarımız hangi hat hangi duraktan geçiyor, renklerle beraber görebilecek." dedi.

"GÜNLÜK BİNİŞ 77 BİN"

Gürkan, ETUS'un 226 araçla 18 hatta hizmet verdiğini ve günlük ortalama 77 biniş olduğunu açıkladı. ETUS'un mükemmel olmadığını, şoförlerin yolculara kötü davrandığını ve belediyenin de hatalarının olduğunu söyleyen Gürkan: "Bununla beraber şunu kabul etmemiz gerekiyor: Bu sistem günde 77 bin biniş taşıyor. Bunu Edirne'de taşıyabilecek başka bir sistemimiz var mı? Yok. Mevcut toplu ulaşım sistemi bu. ETUS'a vermediğimiz zaman 77 bin binişi kim yapacak ya da kime yaptıracağız?" dedi.

ETUS ile belediyenin bir kar ilişkisinin veya ticari ilişkisinin olmadığını ifade eden Gürkan: "Biz Edirne'nin ulaşım planını yapmak, yaptırmak ve bunun işlemesini sağlamakla görevliyiz." diye konuştu.

"ŞİKAYET ORANI %9'U GEÇMEDİ" 

Şoförlerle ilgili şikayetlere değinen Gürkan: "Belediye şoförleri eğitiyor, takip ediyor, denetliyor. Buna rağmen vatandaşa kötü davranan şoförler oluyor. Ama vatandaşa kötü davranan esnaf da oluyor. ETUS, kentin büyük bir çoğunluğunu etkilediği için haliyle en çok gündeme gelen konu oluyor. ETUS ile ve şehrin diğer konularıyla ilgili periyodik olarak anketler yaptırıyoruz. Bugüne kadar yapılan hiçbir anketlerde ETUS'tan şikayet oranı %9'u geçmedi." dedi.