94. Yıl Coşkuyla Kutlandı

94. Yıl Coşkuyla Kutlandı
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Edirne'de coşkuyla kutlandı. Atatürk Anıtı'nda düzenlenen çelenk töreniyle başlayan kutlama törenleri, Talatpaşa Caddesi'ndeki kutlamalar ile devam etti.29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında...

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Edirne'de coşkuyla kutlandı. Atatürk Anıtı'nda düzenlenen çelenk töreniyle başlayan kutlama törenleri, Talatpaşa Caddesi'ndeki kutlamalar ile devam etti.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında 28 Ekim 2017 Cuma günü Atatürk Anıtı'nda çelenk sunumu yapıldı. Pazar günü Edirne Valisi Günay Özdemir'in makamında Edirne protokolü ile bayramlaşması ve Talatpaşa Caddesi'ndeki geçit töreniyle devam eden programa Edirne Valisi Özdemir, CHP Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ve Erdin Bircan, 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile adli, mülki ve askeri erkan, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Vali Özdemir, konuşmasında: "Atatürk’ün öncülüğünde vatanı işgal etmeye çalışanlara karşı birlik ve beraberlik içerisinde canı ve kanı pahasına mücadele ederek, bir Kurtuluş Savaşı vererek büyük bir zafer kazanılmıştır. Zaferin sonunda Cumhuriyeti ilan ederek mazlum milletlere de örnek olunmuştur. Cumhuriyet Türk toplumunun yapısına, kültürüne ve yaşam biçimine en uygun sistemdir. Cumhuriyet faziletli insanların, faziletli yönetimidir. Anayasada belirtildiği gibi Türkiye Cumhuriyeti insan haklarına dayalı, demokratik, laik bir hukuk devletidir. Seçimlerin yapılabildiği, insanların hür iradeleriyle kendi yöneticilerini seçebildiği bir yönetimdir." ifadelerine yer verdi.

"ATATÜRK'Ü ANLAMAK GEREKİR"

Özdemir, konuşmasında Demokratik Türkiye Cumhuriyetinin mazlum milletlere örnek olduğu gibi günümüzde de bölgesine ve dünyaya gelişmeleriyle örnek ve önder olduğunu vurgulayarak; "Geleceğimizi planlamak, huzurlu ve mutlu şekilde yaşamak için Cumhuriyeti, geçmişimizi iyi anlamamız gerekir. Geçmişimizi ve Cumhuriyeti iyi anlamak için de Cumhuriyeti kuran anlayışı ve Cumhuriyeti kuran Atatürk’ü anlamak gerekir. Tarihimizi bilmeden, Atatürk’ü bilmeden Cumhuriyeti anlamak ve tanımak mümkün değildir." dedi.

'NUTUK'A DİKKAT ÇEKTİ

Atatürk’ü anlamak için Atatürk’ün en önemli eseri olan Nutuk’u iyi anlamak gerektiğinin altını çizen Özdemir: "Nutuk’u bugünkü Türkçede tercüme ettiğimiz anlamıyla sadece söylem olarak anlamak, aslında Atatürk’ü anlamamızı ve Nutuk’u anlamamızı engelliyor. Nutuk deyince, dış konuşmayı, harfleri, telaffuz etmeyi, sözlüklerle konuşmayı kastetmiyoruz. Nutuk ile kastettiğimiz şey, akledilebilirleri idrak etmek, düşünme kabiliyeti, iyi huyları kötü huylardan ayırt etme yetisidir. Biz tekrar Nutuk’u bu anlam içerisinde okuduğumuzda Atatürk’ü daha iyi anlayacak, Cumhuriyeti daha iyi anlayacak, Atatürk’e ve Cumhuriyete daha fazla sahip çıkacağız." sözlerine yer verdi.

Atalarımızın Çanakkale’de, Kocatepe’de, Dumlupınar’da yedi düvele karşı bağımsızlık mücadelesi vererek Türkiye Cumhuriyetini kurarak bize emanet ettiğini söyleyen Özdemir: "Bizler bugün bu emanete sahip çıkıyoruz. Bunun en güzel örneği de 15 Temmuz darbe girişimine karşı, milletimiz birlik ve beraberlik içerisinde mücadele etmiş, Cumhuriyeti koruma ve kurtarma görevini hakkıyla yerine getirmiştir. Gelecekte de buna benzer olaylarla karşılaştığımızda, yine aynı şekilde mücadele edeceğinize inancım tamdır. Bu konuda siz gençlerimize güveniyoruz. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun." dedi.

Özdemir’in konuşmasının ardından törende Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencilerinden Simay Kahraman ‘Cumhuriyet’ adlı şiiri seslendirdi. Kahraman’ın şiirinin ardından törende 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen kompozisyon, resim ve şiir yarışmasında dereceye girenlere ödülleri Edirne Valisi Günay Özdemir, 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından takdim edildi. Ödül takdiminin ardından törende Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencilerinden Can Yuğna ‘29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ adlı şiirini okudu. Törende ayrıca Edirne Belediyesi halk oyunları ekipleri de gösterilerini sundular.

Gösterilerin sona ermesinin ardından kutlamalar, geçit töreni ile devam etti. Geçit töreninde Edirne'de eğitim veren kurumlar öğrencileriyle, 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı birlikler alkışlar ve bayraklar eşliğinde Edirne protokolünün ve halkının 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladılar. Geçit töreni sırasında Kongaz Süleyman Demirel Türk-Moldovan Lisesi’nin de törende yer alması dikkat çekti. Geçit töreninin ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama törenleri sona erdi. Gündem Gazetesi