Alkollü Sürücüye 3 Yıl 10 Ay Hapis Cezası

Alkollü Sürücüye 3 Yıl 10 Ay Hapis Cezası
Edirne'de meydana gelen trafik kazasında bir kişinin ölümüne ve kendisi dahil 4 kişinin yaralanmasına neden olan alkollü sürücü hapis cezasına çarptırıldı.

Edirne'de bir kişinin ölümüne ve kendisi dahil 4 kişinin yaralanmasına neden olan sürücü, hapis cezasına çarptırıldı.

Edirne'nin İpsala ilçesine bağlı Sultan köyünde 2015 yılında meydana gelen trafik kazasında, kullandığı otomobilde bulunan bir kişinin ölümüne ve kendisi dahil 4 kişinin yaralanmasına neden olan sürücü Hakan Ö., yargılandığı Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesinde hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme sürücünün alkollü olması nedeniyle cezayı üçte bir oranında arttırdı.

İpsala ilçesinde Sultan köyünde 2015 yılının Haziran ayında meydana gelen kazada Hakan Ö. (35) yönetimindeki otomobil, Sultantepe-Tevfikiye sapağındaki virajı alamayarak yol kenarında bulunan toprak tümseğe çarpmıştı. Kaza sonucu, takla atan otomobilde bulunan sürücü Hakan Ö. ile birlikte Mehmet Topaç (41), Cemal Ersöz (26), Kubilay Kızıldere (19) ve Feyzullah Ersöz (25) yaralanmıştı. Yaralılardan Feyzullah Ersöz, kaldırıldığı Keşan Devlet Hastanesinde yapılan tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirmişti.

Kazayla ilgili görülen davada, alkollü sürücü 3 yıl 10 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, sürücünün ehliyetine bir yıl süreyle el koydu.

YAKINI ŞİKAYETÇİ OLDU

Olayın ardından kazada hayatını kaybeden Feyzullah Ersöz'ün yakını olan ve aynı kazadan yara alarak kurtulan Cemal Ersöz, sürücü Hakan Ö.'den şikayetçi olmuştu. Bunun üzerine sürücü Hakan Ö. hakkında Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesinde "taksirle ölüme ve yaralamaya sebebiyet verme" suçundan dava açılmıştı.

Davanın geçen gün yapılan karar duruşmasında, duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, sanık Hakan Ö.'nün yola gereken dikkat ve özeni vermeden viraja hızını şartlara göre ayarlamadan süratli biçimde tehlike arz edecek tarzda seyretmesi sonucunda direksiyon hakimiyetini kaybederek yol dışına çıkıp devrilmesine neden olduğubu ve alınan kan örneklerinde sanığın 0,133 promil alkollü olduğunu, almış olduğu alkolün etkisiyle güvenli olarak sürüş yeteneğine sahip olmadığı halde kazaya sebebiyet verdiğini belirterek, sanığın Türk Ceza Kanunu 85/2 (taksirle adam öldürme), 22/3 (bilinçli taksir), 53/6 (sürücü belgesinin geri alınması) maddelerine göre cezalandırılmasını istedi.

CEZA ÜÇTE BİR ORANINDA ARTTI

Mahkeme heyeti, sürücü Hakan Ö.'nün "taksirle öldürme" suçundan 3 yıl 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına; TCK'nin 22/3 maddesi gereğince, alkollü araç kullanırken sürücülüğüne olan güveninden dolayı kazanın olmayacağını düşünerek algılama ve refleks durumunun etkilendiği ortamda bilinçli taksirle hareket ettiği kanıtlandığından, sanığa verilen hapis cezasının 1/3 oranında arttırılarak 4 yıl 8 aya çıkarılmasına karar verdi. Heyet, sanığın yargılama sürecinde göstermiş olduğu iyi hal nedeniyle hapis cezasını 3 yıl 10 ay 20 güne düşürdü. Mahkeme ayrıca sanık Hakan Ö.'nün sürücü belgesinin bir yıl süreyle geri alınmamasına karar verdi. EJH