EDİRNE'Yİ KENTKART REZALETİNDEN KURTARIN

EDİRNE'Yİ KENTKART REZALETİNDEN KURTARIN
Anıl ŞENYURT'un köşe yazısı

Kentkart, Türkiye'de ve farklı ülkelerde birçok şehirde toplu taşımada kullanılan "otomatik ücret toplama sistemi" olarak tanıtılıyor Vikipedi'de. Edirne'de de şehir içi toplu ulaşımda Kentkart kullanılıyor.

Kentkart'ınıza yükleme noktalarından veya yakınınızda yükleme noktası yoksa Kentkart'ın resmi internet sitesi üzerinden bakiye yükleyebilirsiniz.

Yani bizlere internetten bakiye yükleme imkanı sunuyorlar.

Ama maalesef işe yaramıyor!

****

Dün, yakınlarda bir yükleme noktası bulamadığım için, Kentkart'ın internet sitesinden Kentkart'ıma 10 TL bakiye yüklemek istedim.

Edirne'yi seçtim, kart numarasını yazdım ve ödeme sayfasına geldiğimde kredi kartı bilgilerimi yazarak ödeme yaptım. "İŞLEM BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ" mesajını görünce normal olarak bakiyenin yüklendiğini sandım.

Minibüse bindim ve Kentkart'ımı bastım.

YETERSİZ BAKİYE!

Bunun üzerine Kentkart müşteri hizmetlerini aradım. Sorunumu anlattım, iki kez farklı bir kişiye yönlendirildim ve defalarca kez yaşadığım sorunu anlattım. Bana Edirne için telefon numarası verdiler.

Kentkart Edirne numarasını aradım. Bakiyenin ne zaman karta yükleneceğini sordum. "Minibüse binip kartınızı 4-5 saniye boyunca okutun. Bakiyeniz eklenecektir." şeklinde bilgi verdiler.

YETERSİZ BAKİYE!

Defalarca kez denedim ama her seferinde aynı hata. Bu arada şoför de bana "Ne yapıyorsun?" diyerek kızdı.

Kentkart Edirne numarasını tekrar aradım. Her seferinde meşguldü ve yaklaşık 10 kez aramak zorunda kaldım. Durumu anlattım. Kentkart Edirne yetkilisi ile aramda şu konuşma gerçekleşti:

Ben: İnternetten bakiye yükledim. Şu an otobüsteyim. Kartı 10 saniye boyunca bassam da herhangi bir yükleme yapmıyor. Bakiyeniz yetersiz, diyor. Ne yapacağız şimdi?

Yetkili: Şoföre yakın mısın?

Ben: Evet

Yetkili: 6, tamam yapsın bir de iletim aldı mı şoför, sorabilir misin? Dı-dıt yapacak cihaz. Ondan sonra basılı tut.

Ben: Bakiye yetersiz diyor.

Yetkili: Cihaz iletim yapmadı daha. Şoför tuşa bastı ya, 1 dakika bekleyin.

Ben: Bakiye mi yükledik şimdi? Yarım saattir uğraşıyorum.

Yetkili: Normalde kartınıza yükleme yaptığınızda 1,5 saat geçmesi gerekir diye uyarı verir size.

Ben: Öyle bir uyarı yoktu. Yani ben ne yapacağım şimdi? İneceğim durağa geldim.

Yetkili: Araç şu anda iletim yaptı mı? Şoföre sorabilir misin?

Ben: Tamam... Şu an olmuyor, şoför kart basmadan inmemi söyledi. Bir sonraki binişimde basacakmışım. Sizin yüzünüzden ben mağdur oluyorum, şoförü uğraştırıyorum. Bu sistemi düzeltmeniz gerekiyor.

****

Şoförün "Kart basmadan in. Sonra binerken iki kere basarsın" demesi üzerine kart basmadan ineceğim durakta indim.

Telefonda görüştüğüm kişi, internetten bakiye yüklerken "Yükleme 1,5 saat sonra gerçekleşecektir" şeklinde bir uyarının gözüktüğünü söyledi. Tekrar kontrol ettim, böyle bir bilgi yok. Bakiye yükleme ekranındaki Ön Bilgilendirme Formu ve Tekli Dolum Sözleşmesi'ni de okuduğumda böyle bir bilginin yer almadığını gördüm. Bu durumda yüklediğimiz bakiyenin doğrudan kartımıza geçmesi gerekiyor!

Akşam minibüse binmek için bakiyeyi sabahtan yüklememiz mi gerekiyor?

Şoför minibüsü mü sürecek yoksa telefonda görüştüğüm Kentkart yetkilisinin verdiği direktifleri mi gerçekleştirecek?

Ödemeyi yaptıktan sonra "İşlem başarıyla gerçekleşti" diyor ama bakiye yüklenmiyor! Bakiyenin yüklenmesi için 1,5 SAAT SONRA minibüse binmemiz ve 10 saniye boyunca kartı basılı tutmamız gerekiyormuş! Ama bakiye yüklerken veya yükledikten sonra bunların hiçbiri söylenmiyor! Yüklediğimiz bakiyeyi nasıl aktif edeceğimizi bilmiyoruz!

Aynı sorundan yüzlerce belki binlerce kişi şikayetçi. İnternetteki şikayetleri okudum.

Bakiye yüklemek bu kadar zor olmamalı.

Kentkart'ın vizyonu şöyle: "Hayallerinin gücü ile uzmanlık alanında ürettiği teknolojilerde ilk akla gelen dünya markalarından biri olmak."

Ürettiği TEKNOLOJİLERLE akla ilk gelen dünya markalarından biri olmayı hayal eden Kentkart'ın altyapısı bu kadar ADİ OLMAMALI!

Neden internetten bakiye yüklemek isteriz? Genelde yakınımızda yükleme noktası yoksa ve acilen minibüse binmemiz gerekiyorsa... Ama ne mümkün!

****

Edirne'nin, hatta tüm şehirlerin; DÜZGÜN BİR ALTYAPIya sahip olana dek KENTKART'ın bu REZİLLİĞİnden kurtulması gerekiyor!