Araç Sahipleri Dikkat! Araçlara 2 Bin 815 Lira Ceza Yazılıyor

Araç Sahipleri Dikkat! Araçlara 2 Bin 815 Lira Ceza Yazılıyor
81 ilde Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi Seferberliği Projesi (EGEDES) hayata geçirildi. Plaka okuma sistemi ile araçların plakaları otomatik olarak okunacak ve tespit edilen araçlara para ceza kesilecek. EGEDES, Çevre, Şehircilik...

81 ilde Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi Seferberliği Projesi (EGEDES) hayata geçirildi. Plaka okuma sistemi ile araçların plakaları otomatik olarak okunacak ve tespit edilen araçlara para ceza kesilecek. EGEDES, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hava kirliliğine karşı başlatıldı.

Proje, 1 Eylül tarihi itibari ile 81 ilde uygulanmaya başladı.

Egzoz Gazı Emisyon Cezası Ne Kadar?

Egzoz gazı emisyon ölçüm denetimlerinin etkinliğinin artırılması ve egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan araç sayısının azaltılması için 81 il genelinde saha denetimleri başlamış olup egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırmadan trafikte yer alan araç sahiplerine "2872 sayılı Çevre Kanunu dahilinde 2 bin 815 TL idari yaptırım uygulanacaktır” denildi.

Araç sahiplerinin Çevre Kanununda ifade edilen yükümlülükleri yerine getirip getirmediğini kontrol edebilmek için trafik kaynaklı hava kirliliğinin önlenmesinde büyük önem taşıyan egzoz emisyon ölçümlerinin denetimleri Edirne İl Müdürlüğünce de yapılmaktadır.

Denetim Sistemine Geçme İhtiyacı Duyulmuştur

Egzoz emisyon ölçümü yaptırmakla yükümlü olan araç sayısının yaklaşık 20 milyon olması nedeni ile denetimlerin daha etkin bir şekilde yapılabilmesi için dijital ortamda işlerin devamlı kaydedildiği ve raporlandığı sürekli denetim sistemine geçme ihtiyacı duyulmuştur.

EGEDES ile egzoz muayenesi yaptırmayan araçlar trafikte otomatik olarak trafik akışını aksatmadan belirlenecektir. Bakanlığın ASELSAN ile beraber geliştirdiği bu sistem araçların plakasını tanıyarak EGEDES sistemi ile plakayı sorgulayarak aracın geçerli bir egzoz emisyon ölçümünün olup olmadığı araç görüntüsü ile beraber raporlanmaktadır.

Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi Şartları Nelerdir?

Sistem 2021'de 81 ilde hayata geçirildi. Alakalı yönetmelik gereğince araçların ilk 3 yaş sonundan başlamak üzere devamında 2 senede bir, diğer araçların ise ilk 1 yaş sonundan başlamak üzere devamında senede bir kez egzoz ölçümünü yaptırmaları gerekmektedir. Aynı zamanda araç muayene işlemlerinde aracın geçerli bir egzoz ölçüm belgesi olmaması araçta ağır kusur olarak değerlendirmeye sebep olmaktadır.

Egzoz emisyon ölçümlerini yaptırmamanın idari para cezası 2022 senesinde 2.815.00 TL'dir.